Kako izgraditi djetetovo samopouzdanje

Čitajte djetetove znakove, volite ga neizmjerno, smiješite mu se i slušajte što ima za reći. Činite to svaki dan i na najboljem ste putu da ojačate djetetovo samopouzdanje od samog rođenja pa sve do viših uzrasta. Vaša tek rođena beba svojim plačem izražava nezadovoljstvo ili želi nešto od vas. Način na koji ćete joj odgovoriti pomoći će jačanju bebina samopouzdanja. Sve djetetove osnovne potrebe (hrana, spavanje, igra…) ključne su za njezin razvoj. Kada naučite čitati bebine znakove i shvatite što želi, jačate njezino samopouzdanje. Jednostavno, volite svoje dijete, gledajte ga u oči i nasmiješite mu se. A ako to činite svaki dan, njegovo će samopouzdanje rasti i naposljetku će izrasti u osobu sigurnu u sebe.

djeca

Ako imate starije dijete, ono zacijelo katkada sruši sve knjige s polica dnevne sobe ili puzi “sto na sat” po stanu i vi ga ne možete uhvatiti. Čini vam se kao da ima dovoljno samopouzdanja da se samo popne na krevet i siđe s njega ili da samo hoda stepenicama iako je tek napunilo godinu dana. Stručnjaci govore da roditelji trebaju i moraju jačati djetetovo samopouzdanje od prvog dana njegova života.

Mit
Vaše novorođenče će postati postati razmaženo ako ga dignete svaki put kada zaplače
Istina
Ako odgovarate na djetetove potrebe (nosite ga kad plače, mazite ga kada to želi, mijenjate mu pelene i hranite ga) poznatim redoslijedom te dijete zna koja mu je rutina, ono će postati dijete puno samopouzdanja. Svi stručnjaci se slažu da dijete mlađe od šest mjeseci ne smijemo pustiti da plače te da moramo utješiti bebu ako je uznemirena.

djeca

Mit
Kako bi odgojili samopouzdano dijete, morate mu dopustiti da radi što god hoće
Istina
Postavljanje granica neće poljuljati djetetovo samopouzdanje. Naprotiv, pomoći će mu da se osjeća sigurnije. Neke granice poput ogradice na stepenicama ključne su za djetetovu sigurnost. No ako ne želite da vaše dijete iskida sve stranice novog izdanja nekog časopisa, ne dajte mu. Na taj način jačate i svoje samopouzdanje. Samo mu nemojte sve braniti, jer dijete ne može izgraditi samopouzdanje ako mu na sve vičete “ne” i ako su mu mnoge stvari nedostupne i zabranjene. Napunite jednu donju ladicu samo njegovim bezopasnim stvarima kako bi dijete moglo istraživati, vaditi stvari van i ponovno ih ubacivati unutra. Ako na stoliću u dnevnoj sobi držite neke dragocjene stvari poput vaze, sklonite ju iz djetetova vidokruga. Ako vam nije bitno što dijete dira CD-ove ili DVD-ove rukicama i što će se oni možda oštetiti, pustite ga da istražuje. S druge strane ako ne želite da dira daljinski upravljač ili vaš mobitel, to neka mu bude zabranjena zona. Recite mu nebrojeno puta “ne” no nemojte ga fizički kažnjavati. Nikada!

djeca

Mit
Ako pomažete djetetu te sve radite umjesto njega, ono nikada neće steći samopouzdanje
Istina
Velika je razlika pomažete li djetetu da jede obrok sa žlicom ili mu dižete igračku koju je bacio iza kauča. Ocijenite koji su izazovi primjereni za djetetovu dob. Naravno da ćete 10-mjesečnom djetetu pomoći da ustane na nogice ako to želi. No možete mu i pomoći na način da mu ponudite točno toliko podrške da dijete osjeti kako se na nogice diglo samo. Nakon nekoliko dana vaše će se dijete zacijelo, korak po korak, samo postavljati na nogice i djelovat će i osjećati se samouvjereno.

djeca

Mit
Ne možete potkopati djetetovo samopouzdanje riječima koje izgovarate. Ono je još malo i ne razumije vas.
Istina
Mala djeca možda još ne razumiju riječi, ali otkriva vas izraz na vašem licu uz riječi koje govorite. Kada vaše dijete nauči nešto novo, poput puzanja ili mahanja pa-pa, zagrlite ga s oduševljenjem i odobravanjem. Što ste više oduševljeni aktivnostima koje vaše dijete uči iz dana u dan, više mu i šaljete poruku da ono što čini jest važno vama kao i njemu.

Foto: Zara

Komentari

1 Response