Kako izbaciti otrove iz organizma

detox

Suvremeni tempo života kojem smo izloženi pogoduje nakupljanju teških metala i drugih toksina u našem organizmu, a tu je i živa koja se taloži u tijelu godinama. Otrova se ipak moguće riješiti, i to uz ovih pet savjeta za detoksikaciju, koja će ne samo očistiti organizam, već i smanjiti buduću izloženost toksinima.

Smanjite razinu masnoće u krvi

U procesu eliminiranja teških metala iz tijela, važno je držati razinu masnoće u krvi nižom no inače. Dodatne masnoće iz hrane koju jedemo mogu usporiti ili čak zaustaviti proces odstranjivanja otrova iz organizma, budući da masnoća na sebe veže metale kojih se želimo riješiti.

Bez obzira na to koji pristup prehrane imali, smanjite li uobičajeni unos masnoća za otprilike 25%, pospješit ćete izbacivanje žive i drugih teških metala, bez da ih masnoća u krvi zadržava u organizmu. Ne morate u potpunosti odbaciti masnoće iz prehrane, već samo reducirati njihov uobičajeni unos, a čak i ako se ne pridržavate ovog pravila, riješit ćete se toksina, no ne istom brzinom kao kada pazite.

detox3

Konzumirajte vodu s limunom

Kada prakticirate detoksikaciju od teških metala, ključna je hidratacija organizma. Bez unosa dovoljne količine vode u organizam, nema ni željenog efekta, a toksini će se i dalje zadržavati u tijelu. Voda zapravo pomaže izvući ‘smeće’ iz stanica i tkiva, stoga počnite dan s dvije čaše vode na prazan želudac.

U njih iscijedite pola svježeg limuna, koji je ovdje ključan jer poboljšava sposobnost vode da pokupi i izbaci toksine iz organizma. Ova je praksa posebno efektivna za čišćenje jetre. Kada popijete vodu, dajte jetri pola sata da se očisti, a tek onda prionite doručku. Ako vam ovaj postupak pređe u naviku, zdravlje će vam se znatno poboljšati. Za bolji okus vode, u nju možete dodati i med ili đumbir.

detox6

Konzumirajte sok od aloe vere

Aloe vera je biljka koja je još od davnina poznata kao jedna od ljekovitijih, a najjednostavniji način za njen unos definitivno je kroz sok. On sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka, dok je sama aloe vera veliki pomoćnik u izbacivanju teških metala iz organizma. Za optimalne rezultate, odrežite nekoliko centimetara dug list aloe vere, ‘filetirajte’ ga na način da skinete zelenu kožu i bodlje, pokupite čisti gel i blendajte ga.

Posjetite infracrvenu saunu

Seanse u infracrvenoj sauni dodatno će potaknuti proces detoksikacije. Infracrvene zrake prodiru duboko u kožu i osiguravaju bolju cirkulaciju krvi i kisika kroz organizam, omogućuju izlazak toksina na površinu kože i u cjelini poboljšavaju imunitet. Infracrvenu saunu pronaći ćete u teretanama i wellness centrima, a njeno preporučeno korištenje je između 15 do 20 minuta, dvaput tjedno. Nakon posjeta sauni svakako popijte dovoljno vode da dovršite proces izbacivanja otrova iz organizma.

detox5

Organizirajte čišćenje sokovima

Odličan način za detoksikaciju je čišćenje sokovima. No, zbog vlastitog zdravlja prakticirajte ga kratkoročno – već jedan cijeli dan bit će dovoljan. U 24 sata konzumirajte samo sokove, koji bi morali sadržavati celer, krastavce i jabuke. Upravo ova kombinacija ima pravu ravnotežu mineralnih soli, kalija, kao i prirodnog šećera da održi razinu glukoze u krvi stabilnom dok se tijelo čisti od toksina.

Pijte jedan sok svaka dva do tri sata, a između sokova pijte jedino vodu. Cilj je popiti šest sokova i šest čaša vode u jednome danu. Kada prvi put prakticirate čišćenje sokovima, preporuča se da za to rezervirate vikend, kada možete ostati doma. Ako dosad to niste radili, zbog otrova koje izvlačite iz organizma možete se osjećati nelagodno. Možete eksperimentirati i s drugim sastojcima; keljom i špinatom, povremeno ubaciti đumbir za okus…

Foto: Madewell, Urban Outfitters

Komentari