Kako ispeći savršen falafel

falafel-9

Falafel je jedno od najpoznatijih i najprepoznatljivijih jela Bliskog istoka.

Radi se od boba, slanutka ili čak uključuje obje namirnice.

falafel-2

Ipak, u Izraelu je usvojen recept samo sa slanutkom i danas ćemo raditi upravo takav falafel.

Obožavam ga! U kombinaciji s humusom bi ga mogla jesti svaki dan. Ono zbog čega falafel ne jedem svaki dan jest činjenica da je pržen u dubokom ulju. Pliva u ulju. Pored kuće imam mali bistro koji poslužuje samo falafel i jednostavno je božanstven. Uvijek promatram kako ga rade i s obzirom da je kričavo zelene boje definitivno sadrži i bob.

falafel-4

Zadala sam si zadatak da ga napravim bez prženja u suncokretovom ulju. Probala sam nekoliko opcija, na kraju je verzija s ghee maslacem ispala najbolja i najvjerodostojnija. Tako da, ako namjeravate zamijeniti ghee nekom drugom masnoćom, nemojte! Ne garantiram uspjeh.

Običan maslac će vam goriti. Ghee maslac ne gori i pogodan je za prženje jer nema laktoze. I jako dobro podnosi visoke temperature. Možete falafel peći u pećnici, iako efekt neće biti isti, ali svakako će biti ukusan.

falafel-1

Jako mi je stalo da vam uspije iz prve, meni je iz treće, tako da ću detaljno objasniti na što točno trebate obratiti pozornost.

Smjesu ćete napraviti bez problema, ali jako je bitno kako ćete ih ispeći da biste postigli hrskave kuglice. Prvo na što morate obratiti pozornost je slanutak. Nikako nemojte koristiti slanutak iz konzerve. Morate ga potopiti preko noći i to je to, ne kuha se.

falafel-6

Također, koristite užu posudu za prženje te je ulijte ghee maslac tako da masnoća prekriva 1/2 kuglice ili više, ali manje ne. Kuglice formirajte malom žlicom u obliku loptice i netom prije nego ih stavite pržiti malo ih spljoštite.

Maslac mora biti vruć, ali falafel pržite na srednje jakoj vatri. Ako vidite da zagorjeva ili se lijepi, smanjite vatru.

falafel-5

Kada bi kuglice pržimli u dubokom ulju one bi se same okretale oko svoje osi, ali kako ćemo mi koristiti samo malo više ghee maslaca, morate ih stalno okretati. Pecite istovremeno 3-4 kuglice tako da imate mjesta i vremena ih okretati.

Nemojte se obeshrabriti ako vam ne budu savršene iz prve, stvar je u samo malo prakse.

falafel-3

Sastojci:
200 g slanutka (natopljenog preko noći)
1 veći luk (nasjeckati)
4 režnja češnjaka (nasjeckati)
2 šalice svježeg peršina (grubo nasjeckati)
3 žlice prosa (skuhati)
1 žličica psyllium ljuskica
1/2 cijeđenog limuna
1 žlica kumina
1/2 žlice crnog krupnog papra
1/2 žlice korijandera
1 žličica cayenne papra
1 žličica sode bikarbone (dodati prije prženja)
Prstohvat kardamoma
Sol
Ghee maslac

falafel-8

Priprema:
Pripremite sve sastojke kako je navedeno u popisu sastojaka. U blenderu najprije smiksajte slanutak, zatim mu dodajte ostale namirnice, sve osim sode bikarbone. Kada imate ovako puno suhih sastojaka u blenderu meni uvijek pomaže da ih miksam na slabijoj brzini. U suprotnom, ako uključite blender na najjače, smjesa se samo zalijepi za stijenke.

Miksajte smjesu do teksture paštete. Ako tu i tamo ostane koji krupniji sastojak, nema veze. Zatim smjesu ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi, do sat vremena. Ako ostane duže, isto je OK.

falafel-7

Prije nego krenete pržiti falafel dodajte smjesi 1 žličicu soda bikarbone i dobro dobro sve promiješajte.

Poslužite kuglice vruće, idealno bi bilo uz humus (najbolji recept je ovdje!) ili pak humus od cikle i salatu po vlastitom izboru. Jedu se uz pitu (kruh), ali ja sam ih poslužila uz svoj bezglutenski kruh.

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

Komentari