Kako do boljeg i kvalitetnijeg sna?

Ne postoji ništa bolje nego kada se ujutro probudimo svježi i odmorni, ali u većini slučajeva nije uvijek tako. Kvalitetan san neophodan je za normalno funkcioniranje i dok spavamo naše tijelo se odmara, puni energijom i priprema za novi dan. Hrana koju konzumiramo ima velik utjecaj na kvalitetu spavanja i dok će neke namirnice probuditi organizam i tijelo, druge će ga u potpunosti smiriti. Kako bi ‘uspavali’ tijelo konzumirajte hranu koja sadrži umirujuće nutritijente poput magnezija, vitamina B, ugljikohidrata i proteina. Nakon konzumacije ugljikohidrata odmah ćete osjetiti pospanost, a najbolje djeluju u kombinaciji s proteinima. U širokom luku zaobilazite kofein, gazirane napitke, čokoladu i ostale namirnice koje sadrže velik udio kofeina i šećera.

Kako biste lako zaspali i probudili se puni elana uvrstite u svoju prehranu namirnice koje smo vas izdvojili.

MLIJEKO
Šalice toplog mlijeka prije spavanja svi se sjećaju iz djetinjstva, ali mlijeko zaista djeluje kao napitak za uspavljivanje. Sadrži triptofan, kalcij i bjelančevine koje će na tijelo djelovati umirujuće i opustiti će mišiće. Ako želite možete u mlijeko dodati med ili cimet.

santekst3

ORAŠASTI PLODOVI
Orašasti plodovi bogati su magnezijem koji će smiriti tijelo i odličan su izvor triptofana što je aminokiselina zaslužna za stvaranje neurotransmitera serotonina. Također orašasti plodovi tokom sna održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i šaka ovih ukusnih plodova svakako bi trebala postati dio rutine koju obavljamo prije spavanja.

BANANE
Banane sadrže magnezij i kalij koji će smanjiti napetost u mišićima. Osim toga sadrže ugljikohidrate, triptofan i kalij pa konzumacijom banane prije spavanja nikako ne možemo pogriješiti. Isti učinak imati će i banana u obliku ukusnog smoothieja.

santekst5

PURETINA
Puretina, piletina, morski plodovi… obiluju triptofanom i odličan su izbor za veći obrok prije spavanja koji se preporuča minimalno dva sata prije. Radi se o niskokaloričnoj hrani koja neće izazvati nadutost niti osjećaj da smo pojeli više nego što jesmo i zato su idealne za spavanje, ali i za opće zdravlje.

VIŠNJE
Sok od višnje prije spavanja poboljšati će kvalitetu sna. Višnje sadrže melatonin koji je zaslužan za kontrolu ciklusa buđenja i spavanja. Kada se u našem tijelu podigne razina melatonina osjetiti ćemo pospanost i vrlo brzo utonuti u san.

santekst4

M.S.

Foto: Shutterstock, Pixabay, Instagram

Komentari