Kako dijete pripremiti za školu

Još malo i vaše dijete kreće u prvi razred? 🙂 To je veliki događaj u njegovom životu, ako ne i najveći, a vjerujem da je i za vas. Kako bi svoje dijete dobro pripremili za školu, i kako bi se dijete osjećalo dobro u školi, te pronašlo prijatelje, donosim vam par savjeta. 🙂

djecaskola2

Za početak dosta vremena prije početka školske godine, počnite dijete pripremati. Govorite mu o školi, što je to škola, što ga očekuje u školi, što mu je sve potrebno za školu, itd. Nikada, ali baš nikada nemojte dijete plašiti sa školom, ili mu prijetiti kada je neposlušno. Škola za dijete mora predstavljati nešto dobro, i najvažnije vam je da to postignete.

Pripremiti dijete da će u razredu sa njime biti puno dijete, a da će biti samo jedna učiteljica, što znači da dijete neće uvijek moći izraziti svoje mišljenje.Neka vašem djetetu to bude potpuno normalno, kako se ne bi osjećalo odbačeno. Ako je prije škole dijete pohađalo vrtić, na ovakvu situaciju je već naviklo.

Od samog početka kretanja u školu, dajte svome djetetu jasno do znanja da ste zainteresirani za njegova svakodnevna iskustva u školi, te mu to pokazujte svaki dan. Uvijek mu budite rame za plakanje, kao i pomoć kada god mu je potrebna.

Vrlo je važno da dijete neko vrijeme pripremate na domaće zadaće. Morate dobro objasniti djetetu što su domaće zadaće, te da kod izvršavanja domaćih zadaća nema iznimka. Domaće zadaće su zadaci koje vaše dijete mora obaviti, tako da slučajno nemojte vi umjesto njega pisati zadaće, jer time njemu škodite, umjesto da mu pomažete. Ukoliko će mu pomoć biti potrebna, pružite mu je, ali na način da sjedite pored njega koliko god treba, a ne da vi sami rješavate njegove zadaće.

djecaskola3

Nemojte dijete tjerati da samo obavlja domaće zadaće, ukoliko to ne zna ili mu predstavlja problem. Sada nije vrijeme za učenje o samostalnosti, ona će doći s vremenom.

Prvo školsko polugodište je za vaše dijete vrlo osjetljivo razdoblje, zbog čega vi prema njemu trebate biti puni razumijevanja. Ako vidite da je dijete zbog nečega nesretno, razgovarajte s njim.

Ako kod vašeg djeteta postoji neki razlog zbog kojeg se i inače ne osjeća ugodno pred drugom djecom, obavezno o tome razgovarajte sa djetetom. Pomozite mu pronaći način kako da riješi taj problem.

Koju god reakciju vaše dijete imalo na školu, posebice prvih dana, na vama je da te reakcije prihvatite! Za dijete je najvažnije da u potpunosti ima vašu podršku, kako god se osjećalo. Nemojte nikada dijete uvjeravati da to i nije tako strašno, jer će se dijete osjećati neshvaćeno. Radije pomozite djetetu pomoći pronaći razlog zbog kojeg se tako osjeća, pa nakon razloga ponudite pronalazak rješenja, koje će ga umiriti.

Pripremite dijete da će morati biti na miru i tiho, za vrijeme trajanja nastave. Isto tako dijete pripremite na vremenski rok trajanja školskog sata, kako ne bi bilo u šoku kada nastava počne.

Isto tako, dijete morate pripremiti da se užina, kao i odlazak na wc obavljaju za vrijeme odmora, pa se tako moraju i istempirati. Naravno, ukoliko dijete nikako ne može izdržati sa odlaskom na wc, učite ga da traži učiteljicu za dopuštenje, te da se toga nikada ne srami!

djecaskola1

Niti slučajno nemojte dijete uvjeravati kako će mu u školi biti super, kao što ga nemojte niti uvjeravati kako će odmah imati super prijatelje. Recite djetetu da će škola biti puna djece, te da će nakon nekog vremena steći prijatelje. Pustite dijete da samo sebi nađe prijatelje koji mu najviše odgovaraju, a vi samo budite uz njega kao podrška kada dođe doma iz škole, te sa zanimanjem slušajte njegove nove avanture i prijateljstva.

Djeca su uglavnom sretna s kretanjem u školu, a na vama je da im tu sreću i zadržite! Nemojte nikada djetetu govoriti da niti ne zna čemu se veseli, itd., kao što to ne smijete niti drugima dopustiti.

Na početku se nemojte opterećivati s ocjenama, nego se samo pobrinite da dijete dobro prihvati školu i cijelu novu situaciju u njegovom životu, koja je važan temelj za dalje. Učite dijete kako da bude samostalno, te nemojte popustiti niti u jednom trenutku, pa umjesto njega obavljati njegove zadatke! Naravno, uvijek pomozite, ali POMOZITE, ne OBAVLJAJTE UMJESTO njega. 🙂 Dijete se mora naučiti preuzeti odgovornost.

mamissima1

Eh, ne čeka vas nimalo lak zadatak… 🙂 Sretno!

Foto: @mamissima/Instagram

Komentari