Kada djetetu kupiti smartphone

Mnogi se roditelji nađu u nezgodnoj situaciji kada im djete dođe doma s prvom molbom (često i zahtjevom) za svojim prvim smartphoneom. Svaki roditelj trebao bi znati nekoliko stvari i biti svjestan mogućih situacija nakon što djetetu daju na korištenje i ‘pametni telefon’.

smartphone 3

Ono što korištenje takvog telefona nosi sa sobom jest odgovornost. I to ponajviše odgovornost mališana prema vremenu, mogućnosti korištenja interneta i, ponekad ono oko čega se u kući lome koplja, odgovornost prema novcu. Svaki bi roditelj trebao biti svjestan da pametni telefon sa sobom nosi neminovni apsolutni pristup internetu i bezbroj informacija koje mogu biti korisne, no isto tako mogu štetiti djetetu.

iphone

Svakako bi trebalo doskočiti tom mogućem problemu s aktiviranjem nekih od aplikacija koje sprečavaju traženje i pronalaženje web stranica s neprikladnim sadržajem za djecu. Većina psihologa reći će da mobitel pa tako i smartphone nisu prikladni za djecu predškolskog uzrasta. Djeca su tada u potpunosti ovisna o roditeljima, koji im, uzgred rečeno i kroje obaveze i vrijeme tako da je telefon posve nepotreban tako malome djetetu.

iphone

Korištenje mobitela svakako je poželjno uz brz životni ritam roditelja pa i školarca, posebno ako dijete ima nekoliko vanškolskih aktivnosti što je u dananšnje vrijeme posve normalna i učestala pojava. Školarac ili školarka prije i poslije škole zaokupljeni su često odlascima i u drugi kraj grada na razne sportske, umjetničke, jezične tečajeve te je poželjno naviknuti ih na uvijek punu bateriju mobitela kako bi ne samo bili dostupni roditeljima, već i u mogućnosti nazvati ih kad god te npr. na internetu provjeriti raspored javnog prijevoza.

smartphone 2 Svakako prilikom kupnje mobitela morate paziti da ne izađete izvan granica svojih financijskih okvira kako bi djetetu priuštili mobitel adekvatan vašem životnom stilu. Dijete treba od prve biti svjesno vrijednosti novca i koje su okvirne financijske mogućnosti njihovih roditelja. Svakako nije na djetetu da brine ili da je posve upućeno u financije roditelja, no potrebno je da postane svjesno vaših financija, posebno ako ne želite odaslati poruku rasipnog ili popustljivog roditelja.

smartphone

Povjerenje je glavni faktor u ovoj situaciji, tako da je možda ovo prvi korak ka unaprijeđenju odnosa i zbližavanju s vašim mališanom na jednoj ozbiljnijoj razini. Ako se opravda uzajamno povjerenje, dijete će osjetiti da ga uzimate za ozbiljno što apsolutno pogoduje njegovom osobnom razvoju i shvaćanju vašeg međusobnog odnosa. Također je bitno istaknuti u zadnje vrijeme sve učestaliju pojavu elektroničkog nasilja. Roditelj mora podučiti dijete o pravilima sigurnog komunicranja i ponašanja na internetu te da pri najmanjem znaku takve situacije da se obrate roditeljima te odgovornima u datoj situaciji.

smartphone 4

Prvi smarthphone djetetu može biti igračka, no i mogućnost stvaranja pametnog, odgovornog odnosa s okolinom i možda najvažnije u toj ranijoj dobi, s roditeljima.

Foto: Shutterstock

Komentari