Kada djetetu kupiti prve cipelice?

Kada govorimo o prvim cipelicama za mališane većina bi majki željela prve cipelice-hodalice kupiti što prije. Lijepe i kvalitetne cipelice smiješe se iz izloga i teško je odoljeti ne priuštiti ih svojoj djeci već pri prvom koraku. Je li ovo mudar potez? Što o tome kaže struka?

djeca
Pedijatri i ortopedi upozoravaju da prerana kupovina cipelica za male hodače može imati nepovoljan utjecaj na razvoj stopala vaših mališana. Dječja stopala su jako mekana pa cipela tvrđeg (gumenog) potplata nije dobar izbor ako se dijete tek počelo podizati na noge oslanjajući se ili samostalno stajati. Stručnjaci preporučuju da dijete prohoda boso, na taj će način njegova stopala imati priliku da se prirodno razviju a mišići stopala raditi će više nego što bi radili u cipelama za hodače.

cipelice1

Stoga ne žurite u kupovinu cipelica čim vaše dijete počne praviti prve nespretne korake. Pustite svoje mališane da steknu ravnotežu, hodaju 2-3 tjedna i svojim malim stopalima opipaju tlo. Tek tada, kažu eksperti, je pravo vrijeme za kupovinu prvih cipelica-skitalica.

Majke čija će djeca prohodati zimi sigurno se pitaju kako da dijete bosonogo izvedu u šetnju ili ga spuste na hladan pod. Postoje cipelice za nehodače sa mekanim (kožnim) potplatom koje će nogice vaših klinceza i klinaca držati toplima i zaštićenima a u isto vrijeme omogućiti da njihova mala stopala ne budu sputana pri prvim koracima. Ovakve cipelice idealne su za početnike u igri hodanja.

Preuzeto s Froddo bloga

Foto: Shutterstock, The Door in the Wall

Komentari