Morate probati ovu juhu s kozicama i kokosovim mlijekom

‏Obožavam sve juhe bazirane na kokosovom mlijeku, iako nije uvijek bilo tako. Prije više od 5 godina bila sam u Amsterdamu u vijetnamskom restoranu. Juhu sam naručila greškom, jer su me svi požurivali da naručim stoga sam odabrala prvu s reda. Kada sam dobila kozice u kokosovom mlijeku, rekla sam da kokos jedem samo u kolačima. Sezam, koji se također nalazio u juhi, sam rekla da jedem samo u kruhu i da ovo ne volim!

juhakozice1

Na neke okuse sigurno nismo navikli, ali nipošto ne znači da ih ne volite, da ih ne možete jesti ili barem probati! Uostalom, vidite koliko sam ja napredovala. 🙂 Juhe su toliko jednostavna jela, unutra možete ubaciti skoro sve što želite i gotove su za svega 20-ak minuta.

U receptu sam navela i riblji temeljac. Ako slučajno imate temeljac koji ste sami napravili, bilo bi sjajno! Ništa bolje i zdravije od toga nema te nevjerovatno poboljšava okus svakom jelu. Ako nemate, koristite običnu vodu, ali ne i one instant temeljce.

juhakozice6

Iako recept nije pravi curry, niti se na ovaj način radi, okusom svakako podsjeća na njega. Budite velikodušni sa začinima kako biste dobili pravu malu eksploziju okusa. Jednom ćemo svakako napraviti i pravi, pravcati curry. 🙂

juhakozice3

juhakozice5

‏Sastojci za 4 manje porcije:

1 limenka kokosovog mlijeka (mora biti limenka)
‏1 mala limenka rajčica
‏100 g shiitake gljiva
‏1 slatki krumpir (cca 300 g)
‏150 g kozica
‏10 cvjetova brokule (po želji može više)
‏300 ml vode ili ribljeg temeljca
‏2 žlice svježe nasjeckanog korijandera
‏1 mali luk
‏3 režnja češnjaka
‏3 žličice kurkume
‏2 žličice mljevenog korijandera
‏1 žličica kajenskog papra
‏1 žličica svježe naribanog đumbira
‏Sol
‏Crni, krupni papar

juhakozice2

‏Gljive, zajedno sa stabljikom, prerežite na četvrtine. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Krumpir ogulite i narežite na malo veće kocke. U posudi u kokosovom mlijeku zagrijte luk, češnjak, kurkumu, mljeveni korijander, kajenski papar i đumbir. Kada se sve lijepo otopi dodajte rajčice i temeljac. Kada uzavrije, smanjite vatru na srednje jaku te dodajte krumpir i gljive. Kuhajte 10 minuta. Zatim dodajte kozice, brokulu, svježi korijander, sol i papar. Kuhajte još 15 minuta na srednje jakoj vatri. Prije posluživanja obavezno probajte i vidite nedostaje li soli. Poslužite toplo.

juhakozice4

‏Uživajte! 🙂

Komentari