Završila spektakularna biciklistička utrka

Spektakularna biciklistička utrka koja je počela 22. travnja, cijelog tjedna trajala uz prekrasnu scenografiju hrvatskih ljepota, završila je jučer velikim finalom u Zagrebu. Sve nagrade koje su mogle pripale su Macieju Paterskom. Već ranije izvjesnu kockastu majicu za ukupnog pobjednika potvrdio je veličanstvenim trijumfom u utrkivanju središnjim i gornjogradskim ulicama Zagreba, osvojivši i posljednju, petu etapu biciklističke utrke po Hrvatskoj, u nedjelju voženu od Svetog Martina na Muri do Trga sv. Marka u Zagrebu, ukupne dužine 177 kilometara.

tour of croatia

Ranijim trijumfom na trećoj, kraljevskoj etapi te konstantno dobrom formom pokazanom kroz pet dana utrke, 28-godišnji je Poljak demonstrirao koliko dobre noge ima te došao do uspjeha karijere kad su višednevne utrke u pitanju; osim dviju etapnih i ukupne pobjede (kockasta majica), za što mu je nagradu uručio ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin, odjenuo je Paterski još i plavu majicu za etapnog, odnosno bodovnog pobjednika, kao i zelenu za najboljeg brdaša. Od svih raspoloživih nagrada nije ga dopala (jer nije mogla) samo ona za najboljeg mladog vozača, koju je ponio 20-godišnjak iz talijanske reprezentacije Edward Rivasi. Više nego uvjerljivo, Paterskijeva poljska momčad CCC Sprandi uzela je i ekipni naslov pobjednika.

tourofcroatia2

Emanuel Kišerlovski (Meridiana Kamen Team) zadržao je sedmo mjesto u ukupnom poretku završivši utrku kao najbolje plasirani Hrvat. Za Paterskim je zaostao dvije i pol minute. Matija Kvasina (Team Felbenmayr) vrlo je dobar nastup, koji je prije početka utrke bio neizvjestan zbog bolesti, okončao na 12. mjestu ukupnog redoslijeda. Radoslav Rogina i Josip Rumac, hrvatski dvojac iz Adria Mobila, zauzeli su 26. odnosno 29. mjesto. Rumac je također peti najbolji u poretku najboljih vozača ispod 23 godine. Bruno Maltar je 12. u konkurenciji 34 natjecatelja.

tour of croatia

Trasa duga 900 kilometara je bila podijeljena u 5 etapa: Makarska-Split, Šibenik-Zadar, NP Plitvice-Učka, Pula-Umag, Sveti Martin- Zagreb. Utrka je ujedno bila i idealna promocija hrvatskih prirodnih ljepota jer se odvijala kroz 9 gradova i 6 županija, a trasa utrke vodila je i kroz nacionalne parkove Krka i Plitvice te tri parka prirode Biokovo, Velebit i Učka. Potencijal ove utrke prepoznala je i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) klasificirajući je u prvu kategoriju, što znači da se nalazi odmah iza najpoznatijih biciklističkih utrka i grand tour utrka, poput Tour de France, Giro di Italia i Vuelta a España.

tour of croatia

Foto: Tour of Croatia

Komentari