Journalov doručak u krevetu

Kišna nedjelja kao stvorena je da, barem ujutro, ostanete kod kuće i ugodite si jednom opuštajućom kupkom. Nema boljeg osjećaja kada zatvorite vrata kupaonice i sav stres koji se nagomilao preko tjedna operete mirisnim uživanjem u toploj vodi.

kupka slider

No, mnogi ne rade to ispravno… Da, postoje i ‘ispravne’ kupke. Prvo, trebali biste paziti na temperaturu vode. Bez obzira voljeli vi topliju ili hladniju vodu, idealna temperatura tijekom koje se tijelo najbolje opušta je 32 do 35 stupnja celzijusa. Nemojte jesti prije kupke, pustite da prođe barem dva sata od jela kako se ne biste naprezali. Vi to možda ne osjećate, no tijelu tj. probavnom sustavu to nikako ne odgovara. Za kupku koristite eterična ulja, ako se želite opustiti najbolje je ulje lavande, no možete koristiti mirise koji vam najbolje odgovaraju. Kupku s eteričnim uljima ne biste smjeli raditi dulje od 20 minuta i pri izlasku iz kade biste se trebali samo ručnikom osušiti kako bi miris ostajao na koži te produljio svoje aromaterapeutsko djelovanje i nakon kupke. U slučaju da se odlučite za večernju kupku, u vodu ukapajte ulje valerijane kao biste lakše zaspali i kvalitetnije spavali.

kupka post 2

Ako imete problem s perutavom kožom tijela, donosimo vam prijedlog kupke koja bi vam trebala pomoći u riješavanju tog problema. Čistu kožu namažite uljem od grožđanih koštica ili kremom koju inače koristite za tijelo i lezite u kadu sa mlakom vodom. Nakon 20 minuta završite s kupkom, a tijelo dobro istrljajte kukuruznim grizom. Ovo je odličan prirodni piling kojim ćete se osloboditi sloja mrtvih stanica. Nakon toga dobro se istrljajte grubom rukavicom ili spužvom za kupanje, istuširajte i namažite kožu hidratantnom kremom.

kupka post

Nakon opuštanja i tretiranja kože, pogledajte što vam ova nedjelja donosi te kako biste ju rado proveli. Ako vam se, unatoč ružnom vremenu, izlazi iz kuće, podjećamo da se u Zagrebu trenutno odvijaju dvije značajne izložbe dvojice velikana hrvatske i svjetske umjetnosti i arhitekture – Izložba ‘Herman Bolle / Graditelj hrvatske metropole’ u Muzeju za umjetnost i obrt donosi besplatna stručna vodstva nedjeljom u 11 sati ujutro te ako danas ne stignete, svakako planirajte odlazak na vodstvo iduću nedjelju.

mirogoj-post

U Umjetničkom paviljonu otvorena je izložba ‘Rodin u Meštrovićevom Zagrebu’ u sklopu Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj koji će sa raznim i bogatim programima trajati sve do kraja ljeta. Ako do sada niste, posjet djelima velikog francuskog umjetnika dobar je početak markiranja, bilježenja i konzumiranja svega francuskog u Hrvatskoj.

Auguste Rodin u vrtu svoje vile u Meudonu

Auguste Rodin u vrtu svoje vile u Meudonu

U slučaju da vam izlazak nije u planu i radije biste se odmarali kod kuće preporučujemo odličan kriminalistički roman Georgesa Simenona, ‘Pokojni gospodin Gallet’. Georges Simenon jedan je od najpoznatijih pisaca 20. stoljeća, francusko-belgijskog podrijetla. O svom kultnom junaku, komesaru Maigretu, objavio je 75 romana i 28 priča, a mi vam donosimo naš nedjeljni prijedlog ‘Pokojni gospodin Gallet’. Glavno pitanje koje zaokuplja njegovog detektiva Maigreta nije ‘tko je ubio’, već ‘zašto je ubio’. Simenon u svojim romanima oslikava najrazličitije sredine, od pariških pločnika do arizonske pustinje, a u tim ambijentima kreću se zanimljivi likovi od kojih svaki nosi pečat svoje društvene pripadnosti. Roman možete naći u svim boljim knjižarama u izdanju kuće Fokus.

doručak post 1

Foto: Facebook, Shutterstock

Komentari