Journalov doručak u krevetu

Danas je Majčin dan, praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Toga dana, danas, majke i bake se uglavnom darivaju cvijećem, te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihovi bližnji – djeca i unuci.

mia farrow

Mia Farrow s djecom

Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907.godeine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile Majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj i Austriji, a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Angelina Jolie s kćerima Zaharom i Shiloh

Angelina Jolie s kćerima Zaharom i Shiloh

Za Majčin dan predlažemo da isplanirate dan druženja sa svojom majkom i bakom… Ne mora to biti ništa spektakularno, svaka majka najviše cijeni vrijeme provedeno sa svojim bližnjima i najmanja gesta će ju razveseliti, ako je od srca.

I ove nedjelje možete posjetiti Mali plac u Cafe u dvorištu. Od 11 do 15 sati u Žerjavićevoj 7, u Zagrebu, možete naći veliku i šaroliku ponudu svega zdravog i ukusnog od desetak OPG-ova, prirodnu kozmetiku, a i kava ili čaj s majkom na lijepoj sunčanoj terasi odlična je prilika za ugodni razgovor.

josip restek

Josip Restek

Nakon kupnje i druženja, preporučujemo posjetiti Galeriju Klovićevi dvori, u prostoru kule Lotršćak, u kojoj se jučer otvorila izložba ‘Krajolik – od forme do enformela’ povodom stogodišnjice rođenja umjetnika Josipa Resteka. Ako vas zanimaju nešto popularnije i modernije teme, danas je zadnji dan izložbe ‘Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne’ u Hrvatskoj društvu likovnih umjetnika u Zagrebu.

osamdesete

Posjet izložbama može probuditi apetit te bi idealan vrhunac dana druženja s majkom bio da ju odvedete na ručak na neko od drugačijih mjesta, posebno na neko mjesto koje ne posjećuje, a znate da bi joj se svidjelo. Predlažemo da ju odvedete u neki od restorana zdrave, vegetarijanske ili veganske hrane kao što su Nishta (restorani u Zagrebu i Dubrovniku) ili UpCafe u Splitu.

majčin dan film

scena iz filma ‘Misterije organizma’

Dan završite dobrim filmom. U znak sjećanja na osnivača Teatra Rugantino i velikog glumca Ivicu Vidovića, 10. svibnja na njegov rođendan u Rugantinu će se prikazati kultni film Dušana Makavejeva, ‘Misterije organizma’, a u kojem je Ivica ostvario jednu od svojih najboljih filmskih uloga. Projekcija počinje u Teatra Rugantino, u Tomašićevoj 4, a ulaz je slobodan. Sretan vam Majčin dan!

Foto: Facebook

Komentari