Journal putovanja: Skandinavija

Norveška

Norveška

Skandinavija kao kulturna i povijesna regija u dijelu Sjeverne Europe obuhvaća tri države: Dansku, Norvešku i Švedsku, no često se u ovu regiju spoji i Finska pa čak i udaljeni Island te Farski otoci. Kakve god imali predrasude o ovom dijelu kontinenta, da je hladno i nepristupačno ili nezanimljivo, srušit ćete ih samo jednim putovanjem. Skandinavija ima itekako mnogo toga za ponuditi – pregršt zanimljivih gradova kroz sve svoje zemlje, uživanje u sportovima, hrani, dizajnu, shoppingu, prirodi…

Regija osim urbanog užurbanog života u većim gradovima svakako može ponuditi i običaje na koje smo već zaboravili u rijetko naseljenim i ponekad teško dostupnim mjestima u unutrašnjosti. Krajolik je poznat po ostacima ledenjaka koji su i zaslužni za raznolikost koja se može vidjeti u svakoj skandinavskoj državi. Norveška, Finska i Švedska prepoznatljive su po svojim gustim šumama, jezerima i stijenama, Danska koja ima bogat krajolik sastoji se od poluotoka i 406 otoka dok je Island poznat po svojoj vulkanskoj aktivnosti te mnogo gejzira.

skandinavija-stockholm

Stockholm

Najljepši gradovi Skandinavije

Stockholm
Glavni grad Švedske slovi za jedan od najljepših i najsofisticiranijih gradova. Ima šarm isprepleten dvorcima, srednjevjekovnim ulicama, sjajnu arhitekturu te mnogo parkova. Uz to, blizina vode, bogat noćni život te visoka kvaliteta života vrijede posjeta!

Kopenhagen
Glavni grad Danske leži na otocima Zeeland i Amager i prekrasna je destinacija za svakog putnika. Kopenhagen je također i jedan od svjetski poznatih gradova koji su okrenuti prirodi i očuvanju okoliša. Ako ne znate što biste u Kopenhagenu radili, vjerujte – taj grad ima sve: raznoliku arhitekturu, odlične muzeje, šarmantne kanale, mnogo ‘in’ kafića, najdužu shopping ulicu u Europi – Strøget te odličan zabavni park – Tivoli.

Kopenhagen

Kopenhagen

Oslo
Oslo kao glavni grad Norveške fascinantan je kozmopolitski grad koji još u sebi ima osjećaj malog ribarskog mjesta. Mnoštvo nebodera u divnoj harmoniji s okolinom i prirodom. Uz to, nudi pregršt mogućnosti kada su u pitanju aktivnosti na otvorenom: skijanje i klizanje kao zimski sportovi te planinarenje, jedrenje, vožnja kajakom i još mnogo toga.

Bergen
Drugi grad po veličini u Norveškoj, jedan je od najkišovitijih gradova u svijetu. Simpatičan centar grada sa starim drvenim kućama gleda na fjord Byfjorden što nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ako se odlučite za posjet ovom gradu, vožnja vlakom od Osla do Bergena je jedno od najslikovitijih putovanja vlakom na svijetu.

Bergen

Bergen

Malmö
Bivši glavni grad Švedske ponosi se svojim stogodišnjih kućama, uređenim vrtovima, šarmantnim trgovima prepunim kafića i restorana te činjenicom da je okrenut pješacima zbog čega auta u strogom centru nema mnogo. Ako tražite kulturu, shopping te netaknutu prirodu Malmö je svakako grad za vas, a poznat je i po božićnom sajmu.

Oslo

Oslo

Što posjetiti?

Nakon što obiđete gradove Skandinavije vrijeme je za upoznavanje unutrašnjosti zemalja. Evo što nikako ne smijete propustiti!

Trolltunga je stijena u Norveškoj popularna zbog pogleda, ali i samog oblika. Stijena ima oblik isplaženog jezika pa je samim time prava atrakcija.

Trolltunga

Cesta atlantskog oceana

Cesta atlantskog oceana u Norveškoj svakako je vrijedna rent-a-cara jer ova 8 km duga cesta prelazi preko otoka u Norveškoj te pruža fascinantne poglede na krajolik.

Preikestolen u Norveškoj svakako je mjesto za planinare. Nalazi se na 604 m nadmorske visine i zbog svojih oštrih rubova pravi je mamac za planinare ali i sve druge avanturiste. Nalazi se na jugozapadnom dijelu Norveške te toplo preporučam dobro planiranje puta prije samog dolaska.

Preikestolen

Preikestolen

Kjeragbolten, poznat kao Kjerag je kamen zaglavljen između dvije stijene i spada među najpoznatija i najposjećenija mjesta u Norveškoj.

Nordkapp – najsjevernija točka u Europi svakako je prijedlog ako imate dovoljno vremena za vožnju do tamo!

Nordkapp

Nordkapp

Icehotel u Švedskoj najveći je hotel izrađen u potpunosti od snijega i leda i iako su cijene poprilično visoke hotel je fascinantno remek-djelo.

Legoland u Danskoj je tematski park za sve uzraste! 340 milijardi lego kockica te mnogo vožnji oduševiti će mališane, ali i starije uzraste!

skandinavija-legoland

Legoland

Danski kraljevski vrtovi nalaze se u blizini Kopenhagena i odlično su mjesto za provesti jedan miran dan, u zelenilu i baroknoj arhitekturi čiji utjecaj je itekako vidljiv.

Aurora Borealis pojava je koja se može vidjeti oko magnetskog sjevernog pola. Najbolje mjesto za vidjeti polarnu svjetlost je Island, no sjeverna područja Norveške, Švedske i Finske također su mjesta gdje turisti dolaze kako bi posvjedočili ovoj fantastičnoj pojavi. Najbolji period je kasna jesen, zima i proljeće – kada su niske temperature i uglavnom je mrak.

skandinavija-aurora-borealis-2

Ako vas zanima gastronomija bitno je zapamtiti samo jedno. Skandinavske zemlje dom su mnogih riba! Ribe su ovdje popularno i često jelo, što ne iznenađuje s obzirom da su to zemlje poznate po ribarenju i izvozu ribe. Za doručak, ručak, večeru – u bilo koje doba dana možete i trebate jesti ribu! Skuša, bakalar i losos najpoznatiji su i zasigurno ćete ih pronaći u svakom restoranu. Lutefisk je bakalar koji nakon što je ležao u otopini sličnoj lužini danima, potom se ispirao vodom da bi se naposljetku kuhao ili pekao te poslužio uz maslac, sol i papar.

Trulltonga

Trulltonga

Ako vam to nije primamljivo, onda je tu obožavani smørrebrød – komad kruha, sir, šunka ili losos, kavijar, povrće i jaje – pravi sendvič koji svakako trebate kušati! Nakon slanoga dolazi red na slatko pa se možete zasladiti čokoladicom Daim.

Skandinavija tj. zemlje Skandinavije oduševit će svakog avanturista koji voli aktivnosti na otvorenome. Ljubitelji skijanja i jedrenja također će doći na svoje u Skandinaviji jer zbog klimatskih uvjeta, ali i geografskog položaja obilje je destinacija za ove sportove. Skandinavija nije prvi izbor kao destinacija onima koji vole i žive za ljeto i sunce unatoč tome što ima plaže i ljetni mjeseci dopuštaju i kupanje. Ako ste i vi među njima, nemojte ignorirati skandinavske zemlje, posjetite ovu regiju ljeti kada su dani duži, temperature ugodnije i prepustite se avanturama koje vam se tamo pružaju. Vjerujem da ćete biti ugodno iznenađeni gostoprimstvom i ljepotom krajolika te se i vratiti u daljnje istraživanje tog kraja.

Norveški fjord

Norveški fjord

Tekst: Stella Denačić

Foto: Creative Commons

Komentari