Journal putovanja: Mauricijus, Maldivi i Sejšeli

toplikrajevi-maldivi

Maldivi

Ožujak je došao. Još malo pa ljeto, zar ne? Svi mi pomalo već sanjamo ljeto, plažu, sunce i miris mora koji budi iz mrtvih.

S obzirom da ćemo u Hrvatskoj morati još malo pričekati na vruće ljetne noći, predlažemo vam bijeg u toplije krajeve, točnije put Indijskog oceana koji je prepun malih, egzotičnih otoka u kojima možete uživati u suncu, moru i predivnim plažama.

Mauricijus

Mauricijus

Mauricijus, Maldivi i Sejšeli možda su i najljepši otoci u Indijskom oceanu. Iako se smatraju poprilično skupima, ako krenete dovoljno rano planirati svoje putovanje, ono može ispasti uistinu povoljno. Riječ je o najljepših otocima svijeta gdje su dani ispunjeni isključivo užitkom i srećom zbog čega se nećete htjeti vratiti.

MAURICIJUS

Mauricijus se smatra jednom od najljepših destinacija svijeta, a ističe se od ostalih otočja jer je riječ zapravo o jednom velikom otoku, vulkanskog porijekla koji se izdiže brdima dok ga istovremeno kristalno plavo more oplahuje. Nalazi se u blizini Madagascara i relativno je blizu afričke obale te cjenovno najpovoljniji od preostale dvije destinacije.

toplikrajevi-mauricijus2

Mauricijus je otok prepun kulture i različitosti. Zbog utjecaja Afrike, Azije, Europe te Bliskog Istoka otok je u pravom smislu riječi ‘melting pot’. Kombinacija različitih kultura vidljiva je ponajviše kroz hranu i vjerujem da je to ono što vas može najviše oduševiti na ovom otoku.

Plaže su lijepe, no Maldivi i Sejšeli ipak imaju malu prednost kada su u pitanju plaže te ako vam je glavni cilj odmora ležati na plaži, onda možda ipak razmislite o drugom otoku. Mauricijus je najbogatiji otok kada su u pitanju aktivnosti. Hiking, istraživanje vodopada, golf, razni vodeni sportovi poput jedrenja, skijanja na vodi, ronjenja i ribolova neće vam dati mira i zbog toga na Mauricijusu svakako možete imati aktivan odmor.

toplikrajevi-mauricijus4

Svi otoci posebnu pažnju pridaju obiteljima s djecom te vaši mališani na svakoj destinaciji mogu uživati u igri i upoznati drugu djecu, no Mauricijus ipak nudi nešto više aktivnosti zbog čega je ovaj otok pravo mjesto za obitelji.

Ako želite upoznati otok, provozajte se lokalnim busom, posjetite plantaže šećerne trske ili čajevca, kulturne znamenitosti, upoznajte stanovnike otoka koji će vas oduševiti svojom toplinom i otvorenošću.
Svakako posjetite Chamarel, malo selo na otoku koje je poznato po koloritnoj zemlji. Okruženo šumom nalazi se zemlja vulkanskog porijekla u kojoj prevladavaju žuta, crvena, ljubičasta i narančasta boja.

toplikrajevi-mauricijus3

Kao što sam na početku spomenula, hrana je vrlo bitna na Mauricijusu i svakako probajte uličnu hranu prepunu azijskih i europskih okusa, a uza sve to, lokalni rum neka bude uvertira u večer. Mauricijus je skriveni raj ruma, i koristi se prvenstveno u koktelima, ali je pitak i sam po sebi, stoga nikako nemojte propustiti priliku dok ste na otoku.

MALDIVI

Maldivi su posljednjih godina popularni među hrvatskim turistima, i to ne bez razloga! Duge, bijele pješčane plaže, predivni koraljni grebeni koji će vam oduzeti dah svakako se moraju vidjeti jednom u životu.

Maldivi su zapravo otočje od 1200 otoka. Na otocima nema brda i planina, riječ je o potpuno ravnim otocima koje okružuju lagune i grebeni zbog kojih je ronjenje poseban doživljaj. Na Maldivima glavna riječ je relaksacija. U hladu, na masaži, na plaži, u moru, restoranima. Sve je podređeno gostima i maksimalno im se ugađa.

toplikrajevi-maldivi4

Resorti koji su se kroz godine izgradili pružaju jedinstvene doživljaje zbog čega su Maldivi jedno od najposebnijih mjesta na svijetu. Restorani pod vodom, spa centri, vinski podrumi pod zemljom, vile i bazeni iznad vode, restorani i opservatoriji na drveću promaknuli su otok u jedinstvenu lokaciju.
Ako želite odsjesti u resortu, šarolika ponuda će vas čekati svaki dan i imati ćete mnogo mogućnosti, no Maldivi su primarno otok za uživanje na plaži te ronjenje.

toplikrajevi-maldivi3

Upravo iz tog razlog, Maldivi su izbor mnogima za medeni mjesec. Isprofilirali su se kao destinacija koja pruža najviše za mlade vjenčane parove koji nisu željni istraživanja otoka, svakodnevno novih aktivnosti nego su prvenstveno došli zbog prirode, odmora i odmaka od ljudi.

Kada ste na Maldivima, svakako isprobajte taksi na vodi. Nije jeftino, ali vrijedi kad ugledate otočja i lagune koje ih okružuju. Uistinu veličanstveno! Vodeni sportovi rašireni su i možete sve isprobati, pa čak i surfanje! Island hopping odličan je način da upoznate otoke dok se vozite brodom kroz lagune, a ako volite životinje zaputite se na izlet u dublje vode gdje ćete susresti delfine i kitove.

toplikrajevi-maldivi2

Maldivi su postali 2010. utočište za morske pse kada je zabranjen lov za njih, te su oni vrlo pitomi u vodama oko otoka te možete s njima čak i zaplivati, ako ste dovoljno hrabri.

SEJŠELI

Sejšeli, raj na zemlji, kako mu mnogi tepaju, brdoviti su otoci, prekriveni gustim šumama te okruženi mnogobrojnim grebenima. Sejšeli su još uvijek uglavnom nepoznati široj javnosti te je priroda netaknuta i divlja. Uz predivne plaže možete uživati u rijetkoj flori i fauni, diviti se rijetkim vrstama ptica, susresti se s velikim kornjačama, uživati u Coco de Meru, najvećem kokosu na svijetu, i mnogim drugim stvarima koje otok nudi.

Sejšeli

Stanovnici Sejšela su vrlo osjetljivi na očuvanje okoliša i vlada se trudi očuvati cjelokupan biljni i životinjski svijet na Sejšelima te ne želi megalomanski turizam. Život na Sejšelima drugačiji je nego na ostalim otocima, to ćete primijetiti čim stignete. Život je mirniji, usporeniji, a stanovnici se ponašaju sukladno tome tako da se nemojte iznenaditi što je i njihova usluga malo usporenija nego primjerice na Maldivima ili Mauricijusu. Na početku će vam to možda i zasmetati, no ubrzo ćete se prilagoditi i shvatiti kako takav način života ima svoje čari.

toplikrajevi-sejseli

Sejšeli su ekskluzivniji otok i ne bih ga preporučila kao obiteljsku destinaciju jer nema toliko programa za djecu niti aktivnosti kao na Mauricijusu ili Maldivima. Sejšeli su vjerojatno zanimljivija destinacija za medeni mjesec, a ako se sprijateljite s lokalnim stanovništvom zabava vam je zagarantirana jer su vrlo pristupačni, svi govore engleski i francuski i upoznati ćete njihov tipičan život koji turisti koji dođu na odmor rijetko vide.

toplikrajevi-sejseli2

Island hopping jako je popularan na Sejšelima, pogotovo jer su tri veća otoka– Mahe, Praslin i La Digue blizu pa ne propustite priliku upoznati više otočja! Osim vodenih sportova, na otoku možete isprobati zipline te penjanje po stijeni, a kada se umorite od ovakvih aktivnosti, nađite svoj kutak na plaži i uživajte u zalasku sunca dok jedini zvuk koji čujete je šum mora.

Ako odsjedate na otoku Mahe, svakako jedan dan ostavite za razgled glavnog grada – Victorije te kušajte uličnu hranu te njihovo voće.

toplikrajevi-sejseli3

Svaki od ova tri otoka nama su apsolutna nepoznanica i egzotika. Na takvim mjestima turizam kakav većina nas poznaje – ne postoji. Okrenuti su drugačijem tipu turizma, njihova usluga na potpunoj je drugačijoj razini od naše te je ovdje zaista sve podređeno gostu i njegovom odmoru. Ako se upustite u otkrivanje tajni ovih otoka garantirano ćete se vratiti svježi i odmorni te prepuni doživljaja. Jedina loša nuspojava pri povratku može biti jet lag.

U slučaju da volite aktivne odmore, razgledavanja, povijest i kulturu možda otoci u Indijskom oceanu nisu pravi odabir za vas. Ako ste pak ljubitelj prirode, želite se malo odmaknuti od velike grupe ljudi, uživati u suncu, moru te upoznati sasvim drugačiju kulturu, tada je svaki od ova tri otoka savršeni izbor! Jedino što vam treba je badić i krema za sunčanje!

Komentari