Journal Man: Nekoliko namirnica koje ćete htjeti izbjegavati nakon tridesete

Journal Man: Nekoliko namirnica koje ćete
htjeti izbjegavati nakon tridesete

Kad ste bili mali, niste mogli dočekati da narastete i zakoračite u sviejt odraslih. Biti odrasla osoba iz perspektive mališana izgledalo je nevjerojatno. Odrasli mogu slobodno raditi što žele. Ovo nikada nije istinitije nego u vrijeme obroka. Sjećate li se kada su vas roditelji navikli da jedete grašak i prokulice uz večeru? Kao odrasla osoba, možete odabrati bilo koji prilog koji želite. Sloboda, slavna sloboda. Ali, ako ste prošli veliki 30. rođendan, možda ste primijetili još nešto što dolazi sa slobodom. Iako se ne osjećate drugačije nego što ste se osjećali u dvadesetim godinama, možda ste primijetili da vaš izbor hrane dovodi do malo drugačijih osjećaja u organizmu. Tijelo se mijenja i postaje sve teže izgubiti kilograme i ostati zdrav. Štoviše, ono što jedete možda djeluje na to da izgledate starije.

Uz sve to na umu, ovdje se nalazi 6 namirnica koje nikada ne biste trebali jesti u dobi od 30 godina ako želite ostati vitki i mladi.

Voćni jogurt

Nakon što navršite 30 godina, koža se počinje mijenjati. Proizvodnja kolagena se usporava, a koža je sve manje elastična. Ne možete zaustaviti ovaj proces, ali možete ga malo odgoditi izbjegavajući šećer. Šećer ubrzava starenje kože. Možda ste izbacili očite šećere iz svog života, ali ne zaboravite da se oni mogu skrivati ​​u inače zdravim namirnicama. Neki brendovi jogurta sadržavaju 24 grama šećera u malim čašicama što ćete bez razmišljanja konzumirati i tako unijeti šećer u svoj organizam imajući zapravo namjeru zdravo se hraniti. Stoga je svakako bolje posegnuti za “običnim” jogurtom i ukoliko ga već morate obogatiti voćem, neka to bude bobičasto voće koje ćete sami ubaciti u svoju čašicu zdravlja i uživati u bogatstvu okusa.

Juha iz vrećice

Povezanost između visokog krvnog tlaka i starenja kože je neupitna. Mnogi popularni brendovi gotove i polugotove hrane, pogotovo kada su u pitanju juhe iz vrećice, sadrže 40% dnevne količine natrija u samo jednoj porciji. Trebali biste izbjegavati ovaj brzi pripravak jer ćete svom organizmu napraviti više štete nego koristi. Dakle, ovakve juhe sadrže izuzetno puno soli te povećavaju rizik od karcinoma želuca, ali i srčanog te moždanog udara. Ako je juha vaša hrana za užitak, preskočite vrećice, usitnite povrće i napravite svoju zdravu verziju tekućeg obroka.

Gazirana i obojena pića

Pokazalo se da gazirana i obojena pića imaju negativne učinke na hormone štitnjače i plodnost, što su neke od primarnih zdravstvenih briga ljudi nakon 30-te godine. Također,  povećavaju rizik od moždanog i srčanog udara.

Baš kao i sol, šećer se također treba izbjegavati ne samo zbog visokog kalorijskog sadržaja. Kada konzumirate slatkiše, vaše tijelo pretvara šećer u glukozu koja na kraju povećava razinu glukoze u krvi i čini vas sklonim dijabetesu. Dijabetes može izazvati i kardiovaskularne bolesti, oštećenje bubrega i neurona. Dijabetičari se često suočavaju s problemima kože, usta i kostiju, zbog čega izgledaju i osjećaju se mnogo stariji nego što jesu. Višak šećera u tijelu pridaje se kolagenu i čini kožu krutom i nefleksibilnom, a gubitak elastičnosti je jedan od glavnih razloga pojave omraženih bora.

Pržena hrana

Usporen metabolički sustav, problemi s krvožilnim sustavom i masna jetra posljedice su prekomjernog konzumiranja pržene hrane. Iako rijetko tko ne uživa u prženom mesu, krumpirićima ili tijestu, ipak pripazite na ove nezdrave navike i radije birajte kuhanu hranu sa što manje soli.

Sol

Liječnici će vam savjetovati da se klonite soli i slane hrane kao što su sir, smrznuta hrana i prerađeno meso. Znate li zašto je sol toliko štetna? Ona, naime, uzrokuje da vaše tijelo zadrži vodu i kao rezultat povećava krvni tlak. To stavlja pritisak na srce, bubrege, arterije i mozak. Tako postajete skloni srčanom udaru i bolestima bubrega. Ako već uzimate lijekove za krvni tlak (poput diuretika), visok unos soli može smanjiti učinkovitost lijeka.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori