Journal ljetne destinacije: Pula

Pula, poznata po svojim veličanstvenim građevinama iz rimskog doba, danas je turističko središte najpoznatije po amfiteatru u središtu grada, koje datira iz 1. stoljeća te je šesta po veličini sačuvana arena na svijetu.

pula

Turisti iz svih krajeva svijeta slijevaju se u ovaj grad kako bi okusili dašak povijesti i istražili sve očuvane rimske građevine koje su uklopljene u arhitekturu živog grada, a nekoliko puta godišnje Pula dodatno oživi zbog brojnih ljubitelja dobre glazbe koji posjećuju velike europske festivale kao što su Dimensions ili Outlook.

ŠTO POSJETITI U PULI?

Pulski amfiteatar, poznatiji kao Arena danas je možda i najpoznatiji i najposjećeniji spomenik koji osim bogate povijesti koju nudi svojim posjetiteljima, nudi i savršeni ambijent za ljetne večeri koje su rezervirane za koncerte, ali i Pulski filmski festival. Maksim Mrvica, 2Cellos, Massimo, Joss Stone, Toni Cetinski, Bob Dylan, Leonard Cohen, Joe Cocker i Josipa Lisac samo su neka od velikih svjetskih imena koja su nastupila u predivnoj Areni, a ovoga ljeta dolaze Paloma Faith, Dubioza Kolektiv, SARS i David Gilmour, legendarni pjevač i tekstopisac Pink Floyda.

pula2

Arena će i ove godine u rujnu ugostiti otvaranje Outlook festivala velikim događanjem elektronske glazbe, dok je u kolovozu jednako tako očekuje otvaranje Dimensions festivala koji se nakon toga sele u Štinjan i tvrđavu Punta Christo.

Slavoluk Sergijevaca

Slavoluk Sergijevaca

No, vratimo se na bogatu pulsku povijest. Slavoluk Sergijevaca danas u centru grada podignut je u 1. stoljeću prije Krista u čast trojici braće koji su bili na važnim položajima u doba Rimskog Carstva. Pored slavoluka nalazi se bar imenom Uliks u spomen na James Joycea koji je 1904. godine živio tamo šest mjeseci. Augustov hram stoji na trgu koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg rimskog foruma. Savršeni je primjerak rimske arhitekture jednostavnih linija.

Augustov hram na glavnom trgu

Augustov hram na glavnom trgu

ŠTO POSJETITI U BLIZINI PULE?

Vodnjan je gradić smješten na brežuljku s kojega se pruža predivan pogled na vinograde i maslinike kojima je okružen. Palača Bettica u prošlosti je služila za zabave i okupljanja tadašnje vodnjanske elite, a kasnije je postala stambeni objekt. Crkva Sv. Blaža krije kipove i 20-ak slika, uključujući i “Posljednju večeru” G. Contarinia.

pula_vodnjan

Fažana je najpoznatija kao polazišna točka za NP Brijuni. Povijest Fažane veže se uz proizvodnju ulja i vinskih amfora u rimsko doba. Danas je okrenuta prvenstveno turizmu te zahvaljujući sve većem broju turista koji odlaze na Brijune, grad je razvio mnoge nove sadržaje.

Nacionalni park Brijuni sastoji se od 14 otoka, a proglašen je nacionalnim parkom 1983. godine. Dva najveća otoka (Veli Brijun i Mali Brijun) nastanjena su od davnina. U rimsko doba na otocima su se nalazile aristokratske vile, a kasnije i vjerske zajednice. Krajem 19. stoljeća otoke je kupio tirolski industrijalac Paul Kupelweiser, no najveći procvat i najljepši period za Brijune bio je poslije Drugog svjetskog rata kada su Brijuni bili ljetna rezidencija maršala Tita gdje su ga posjećivali svjetski državnici i poznate ličnosti.

nacionalniparkovi_brijuni2

NP Brijuni

Danas najpoznatiji događaj koji se odvija na Brijunima je ljetno kazalište Ulysses koje je utemeljeno od strane našeg jedinstvenog Rade Šerbedžije i Borislava Vujčića. Tijekom godina, u kazalištu Ulysses doživjeli smo mnoge premijere ali i koncerte glazbenika kao što su: Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Darko Rundek i Isabel, Đorđe Balašević, Josipa Lisac, Kamerni teatar, Atelje 212, Histrioni i mnogi drugi, a koliko je kazalište uspješno govori i činjenica da ga je posjetila i holivudska diva Angelina Jolie.

Brijuni

Brijuni

Barban je malo povijesno mjesto smješteno na visoravni koja dijeli Labin od Pule. Na pretpovijesnoj gradini živjeli su stari Rimljani, a 1535. grad je poklonjen obitelji Loredan zahvaljujući kojoj su mnoge ustanove dobile venecijanski izgled. Barban je danas poznat po svojoj viteškoj igri Trka na prstenac, fešti od vina i festivalu smokava.

pula_kažun

GDJE ODSJESTI U PULI I OKOLICI?

Villa Štefanija, Barban

Villa Štefanija idealna je destinacija za one koji traže odmor daleko od velikog broja turista. Priroda koja okružuje vilu, pogled na more, izoliranost od središta grada i velikog broja turista savršeni je recept za pravi odmor.

pula_villaštefanija
Sama vila ukupno sadrži 5 dvokrevetnih soba i 2 suite-a, a u sklopu objekta nalazi se i veliki vanjski bazen. Usluga je u potpunosti personalizirana, kako bi što bolje odgovarala individualnim željama gostiju, a vila ima i zaseban ulaz kojime se privatnosti definitivno dodaje na snazi. Osim toga, na raspolaganju je i wellness zona te restoran koji je osim gostiju vile otvoren i za sve druge željne domaće hrane uz prethodnu najavu.

pula_Villa-Štefanija2
Još jedna dodatna usluga koju nudi Villa Štefanija je odlazak u enoteku u centru Pule – enotecu Istrianu. U enoteci možete pronaći izabrana istarska vina i najkvalitetnija ekstra-djevičanska istarska maslinova ulja. Enoteca Istriana je wine bar, kušaona ali i dućan tako da nakon degustacije slobodno možete kupiti ono što ste i kušali.

Villa Letan, Vodnjan

Ovaj hotel sa 4 zvjezdice nalazi se u Vodnjanu, svega 20-ak minuta vožnje od Pule. Hotel nudi maksimalnu udobnost i ima sve prednosti novoizrađenog i bogato opremljenog hotela. Svaka soba ima balkon sa pogledom na more ili maslinike što će zasigurno svako jutro izmamiti osmijeh na vaše lice.

pula_letan

Na jelovniku hotelskog restorana prevladava istarska kuhinja, te ovdje možete probati razna jela od tartufa, šparoga, istarskog pršuta, uživati u vrhunskom vinu i maslinovom ulju, a svakako probajte i jela od istarskog goveda – boškarina. Delicija je to koja se ne propušta.

Park Plaza Histria, Pula

Smješten na prekrasnoj južnoj obali istarskog poluotoka, hotel nudi fantastičan pogled na Jadransko more, a središte Pule udaljeno je samo nekoliko minuta od hotela. Gosti hotela Park Plaza Histria mogu uživati u pogledu na fascinantne rimske ostatke u Puli, ali i uživati u vrhunskim sadržajima koje nudi ovaj hotel. S obzirom na svoju lokaciju, hotel je pravi izbor za one željne noćnog života, a barovi Champagne bar i Luna’s Lounge and bar zadovoljit će i najzahtjevnije.

pula_Park-Plaza-Histria2

GDJE JESTI U PULI I OKOLICI?

Restoran Milan, Pula

Restoran Milan se nalazi u sklopu hotela Milan u Puli, na Stoji, u neposrednoj blizini plaže. Riječ je o obiteljskom poslu od 1967. godine od kada se probija u vrh hrvatskog ugostiteljstva. 
Gastronomska ponuda restorana bazirana je na plodovima mora i ribama, a ponuda specijaliteta se mijenja ovisno o sezoni namirnica.

pula_restoranmilan

Uz restoran i hotel, vlasnici se bave i proizvodnjom maslinovog ulja. Jela od kojih će vam zazubice narasti svakako su lazanje sa jastogom i grdobina s palentom te domaće slastice kojima nećete moći odoljeti.

Trattoria Vodnjanka, Vodnjan

Domaća tjestenina, tradicionalna kuhinja po autohtonim istarskim receptima ključ je uspjeha ove trattorie koja dominira i danas. Tridesetogodišnje iskustvo rezultiralo je sigurnim načinom vođenja trattorie u ciljanom smjeru – kako ugoditi gostu. Lavanda, njena boja, miris i izgled iznenađenje je za svakog gosta koji se nađe u ovoj trattoriji.

pula_restoranmilan2
Ponuda se uglavnom bazira na fužima, pljukancima i šurlicama s raznim umacima te specijalitetima spravljenima sa palentom.
Ako vas put nanese u ovu predivnu trattoriu, probajte svakako fritaju od divljih šparoga u košarici od tijesta, palentu s pužima, kraljevske pljukance i tortu od dunja.

Konoba Alla Beccaccia, Valbandon

Konoba Alla Beccaccia nalazi se u mjestu Valbandon, nekoliko kilometara udaljeno od Fažane i grada Pule. Ova konoba svojim gostima pruža istinski gušt u istarskim specijalitetima i jelima od divljači.
Vizualni dojam same unutrašnjosti konobe je pomalo mračan i s vizurama šljuke na svakom kutku, no terasa s pogledom na more pružiti će vam osjećaj opuštenosti. Dodatan plus je bazen u kojem možete uživati čak i ako ste samo gosti konobe, a ne cijelog imanja.

pula_allabeccacia

O samoj konobi najviše možete saznati od domaćina Pina, ljubaznog oca vlasnika koji dočekuje goste. Specijaliteti kuće koje svakako treba kušati su jela od šljuke i divljači, jela pripremljena ispod čripnje, domaću istarsku kuhinju i talijanske specijalitete. Za one željne lova, u zimskom periodu s vlasnicima možete dogovoriti smještaj i pratnju za lov, pa čak i pse specijalizirane za lov na šljuke.

Batelina, Banjole

Obiteljski restoran pored Pule koji je proslavio mladi chef David Skoko svojim gostovanjem u showu Masterchef, ali i svjetski poznatom serijalu ‘No Reservations’ kada je ugostio Anthonyja Bourdaina. Gostima se poslužuje dnevno svježi ulov pripremljen na uistinu originalan način. Specijaliteti su razna predjela – ‘zezalice’ kako ih zove chef Skoko i riblje iznutrice poput paštete od ugora, jetra grdobine sa smokvama u vinu ili pašteta od jetre morskog psa.

pula_batelina2

Ako vam zezalice nisu primamljive uvijek se možete odlučiti na oboritu ribu sa žara i zasigurno nećete požaliti. Nakon tako ukusnog ručka, točka na i biti će svakako desert poput kreme od mascarponea sa smokvama ili na primjer čokoladni kolačići s maslinovim uljem i čilijem.

Tekst: Stella Denačić
Foto: Shutterstock

Komentari