Journal lice: Marija Kulušić

marijakulusic (1)

Dizajnerica Marija Kulušić jedna je od najzanimljivijih imena na hrvatskoj modnoj sceni. Od početka dosljedna svom senzibilitetu, pročišćenom dizajnu koji koketira s konceptualnošću, Marija zasigurno ima preduvjete za uspjeh izvan Hrvatske. Razgovarali smo s mladom dizajnericom o njezinoj posljednjoj kampanji i kolekciji za proljeće 2016. te o tome koliko je teško stvoriti novi modni brend. Njezine modele možete pronaći na službenoj stranici marijakulusic.com i Facebook stranici.

marijakulusic (4)

Tvoj posljednja kampanja za proljeće 2016. dobila je jako puno pohvala… Što nam možeš reći o samoj kolekciji?

Riječ o aktualnoj kolekciji za proljeće 2016., a komentari i kritike su zaista pozitivni i ohrabrujući. Potaknuta radom umjetnika Jean Hans Arpa, konkretnije serijom skulptura ‘Human concretion’ te Arpovim kolažima, kolekcija obiluje skulpturalnim, voluminoznim i teškim naborima, ručno rađenim detaljima poput veza te uplitanja konopa u tekstil spontanim procesom što čini svaki takav odjevni predmet jedinstvenim.

marijakulusic (3)

Ono što je najviše vidljivo kod tvog dizajna je dosljednost i ne robovanje trendovima. Koliko misliš da je teško ustrajati s određenim vizualnim identitetom u Hrvatskoj?

Teško je ustrajati na vlastitiom vizualnom identitetu bilo gdje neovisno o sredini u kojoj se nalazimo jer to vrlo često podrazumjeva manji profit. Nije nužno zlo pratiti trendove, biti u toku sa novitetima, ali svakako je bitno poznavati sebe i biti siguran u svoju viziju i estetiku te ustrajati i raditi na razvitku iste.

Marija Kulušić proljeće 2016.

Marija Kulušić proljeće 2016.

Koliko je teško uspjeti kao mladi dizajner u Hrvatskoj?

Natječaji mladim dizajnerima mogu biti vrlo dobar temelj ako se pokažu sposobnima i talentiranima, no opet ističem, bitno je znati što žele, kakvu estetiku predstavljaju i biti dosljedan tome. Smatram da je ta dosljednost od velike važnosti, a kasnije i velika upornost, volja i ljubav prema svom pozivu. U ovom slučaju za uspjeh stvarno treba vremena, ali ako se ustraje rezultati dođu.

Čija estetika ti se sviđa kada se radi o svjetskim imenima?

Volim popratiti aktualne kolekcije i smatram da dizajner treba proučavati trendove, no moram priznati da nisam zaluđena nijednim dizajnerskim potpisom, ali kada bih gledala sa svih stajališta, bliska mi je estetika kuće Celine, Acne, J.W.Andersona, Maison Margiele… Kod tih pojedinaca cijenim cijeli način rada, proces od ideje do izrade i nastanka odjevnog predmeta te na koncu i prezentaciju istog.

marijakulusic (2)

Izgradila si jako jasan osobni stil, koji su tvoji omiljeni komadi ove sezone?

Jednostavno se odijevam po raspoloženju ili životnim situacijama i ne bih se kategorizirala određenim stilom, no najčešće je to ipak pročišćena estetika, ali znam i ja iznenaditi. Većina stvari koja se nalazi u mom ormaru nosiva je godinama ili ih već toliko dugo nosim te sam s tim predmetima razvila posebnu vezu pa mogu reći da modni trendovi ne utječu toliko na mene. Usudila bih se ipak izdvojiti outwear koji oduvijek posebno volim – voluminozni kaputi, bomber jakne, a i špic gležnjače iz kojih ne izlazim te obične bijele Reebokice.

Na čemu radiš ovih dana i što bi voljela ostvariti u budućnosti?

Trenutno radim na novoj mini kolekciji koja je tek u povojima – radim na konceptu, skiciram i selektiram. Ne zamaram se datumima i shvatila sam s vremenom da mi svakako više odgovara izbaciti kolekciju u svom tempu neovisno o tjednima mode pa ako i smatram da nemam dovoljno za pokazati ili nisam spremna za sezonu nije mi problem preskočiti ju. Važno mi je da sam na koncu zadovoljna postignutim te da u potpunosti stojim iza toga.

marijakulusic (5)

Imaš li planova i izvan granica Hrvatske?

Ne volim previše planirati unaprijed, no uvijek su mi sve opcije otvorene. Ne isključujem odlazak izvan granica Hrvatske ako mi se za to ukaže dobra prilika, ali svakako trenutno nemam namjeru zanemariti svoj brend.

Koga bi voljela vidjeti da nosi tvoj dizajn?

Bitno mi je da žena koja bira taj odjevni predmet razvija vezu s njim te gleda na taj komad kao nešto trajno i intimno – to mi je najveće zadovoljstvo. Kada bih baš morala birati vrlo rado bih odjenula Tildu Swinton, Gildu Ambrosio, Rooney Maru… Često vidim zanimljive strance na ulici koji me oduševe svojom pojavom te ih poželim vidjeti u svom dizajnu.

Foto: Rajna Raguž (RR Vizual)

Komentari