Journal kolumnistica: Nikolina Milićević

Koliko ti je bilo teško priviknuti se na život u Pekingu?

Imala sam priliku posjetiti Peking tri puta prije nego sam se tamo preselila i mislila sam da okvirno znam što me čeka, što mogu očekivati. Naravno, greška je bila u tome što je dojam grada u potpunosti drugačiji kada si tamo nekoliko dana kao turist, a u potpunosti je neka druga priča kada se tamo živi.

peking

U početku je bilo iznimno teško prilagoditi se na život u Pekingu. Ovdje vladaju neka druga pravila, potpuno druga kultura, jezik kojeg tad nisam pričala niti jedne jedine riječi, ponašanje i navike ljudi su drugačije od onog na što sam inače bila navikla itd. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da se naviknem na činjenicu da živim u Pekingu, jer sam u početku cijelo vrijeme imala osjećaj da za vikend idem doma!

Ali nakon nekog vremena su se stvari počele mijenjati, polako sam upoznavala grad, stvorila svoju rutinu, neke stvari koje su mi u početku bile drugačije i čudne su mi postale vrlo zanimljive. Trenutak kada prihvatiš grad kao svoj dom je trenutak kada se sve počinje mijenjati i shvatiš da naučiš toliko puno ne samo o mjestu u kojem živiš nego i o sebi.

nikolina milićević

Po čemu ćeš ga najviše pamtiti?

Po činjenici da tu niti jedan dan nije isti. Toliko se stvari uspije dogoditi da uvijek imam nekakve anegdote za ispričati, svakog dana otkrijem nešto novo, naučim nešto što nisam prije znala. Cjelokupni način života je drugačiji i mislim da će mi puno sitnica koje su mi sada već postale normalne nedostajati. Najviše mi se sviđa što sam uspjela stvoriti svoj mali svijet u ovom ogromnom gradu, uspjela sam sve neobične stvari gledati kao nove lekcije i avanture kojima sam izložena na dnevnoj bazi i iz kojih mogu svaki dan nešto novo naučiti.

Život u gradu koji nije grad u kojem si odrastao te nauči mnogočemu, naučiš se nositi sa stvarima o kojima nisi ni razmišljao prije, i sama činjenica što sam toliko toga spoznala me na neki način naučila da budem puno samostalnija, odlučnija i da se puno lakše mogu prilagoditi promjenama u okruženju nego prije.

peking

Što ćeš sigurno usvojiti od navika kada se vratiš u Hrvatsku?

Mislim da sam tokom boravka ovdje nesvjesno usvojila puno navika koje će sigurno ostati dio mog života i nakon što odem iz Pekinga. Sama činjenica što je svaki dan drugačiji me naučila prilagođavati se situacijama kako dolaze, i iz svake izvući ono najbolje i najzanimljivije.

Velike razlike u kulturi, tradiciji i običajima su bile neusporedive u odnosu na sve zemlje koje sam dosada imala prilike posjetiti, pokazalo se kao jedinstvena prilika biti dio društva koje je toliko različito od svega što sam dotada znala. Kineski mentalitet koji karakterizira radišnost, točnost i konstantna želja za napretkom su neke od odlika za koje se nadam da će ostati dio moje svakodnevice.

nikolina milicevic

Putovanje ili događaj koji najviše pamtiš?

Imala sam priliku posjetiti nekoliko mjesta u Aziji koja su jako dugo bila na vrhu moje ‘bucket list’. Od tih svih putovanja najviše su mi se urezali u pamćenje Halong Bay u Vijetnamu, Angkor Wat u Kambodži i Hong Kong. Halong Bay s pravom nosi titulu jedne od najljepših prirodnih ljepota svijeta. Angkor Wat izgleda apsolutno nerealno, kao da ste unutar razglednice. Hong Kong je savršena kombinacija New Yorka i Azije, s palmama i tropskom klimom. Iako su ta tri mjesta geografski relativno blizu, prikazuju tri potpuno različite slike Azije.

Gdje bi još voljela živjeti?

Vrlo dobro pitanje… Zasad su mi apsolutni favoriti Hong Kong, Sydney, Barcelona i New York.

peking

Omiljeno kinesko jelo?

Pojam kineske hrane koji postoji u Europi je potpuno drugačiji od kineske hrane u Kini. U Europi je to prilično prilagođeno tržištu i prehrambenim navikama koje vladaju u tom području. U Kini je to neka druga priča, okusi i mirisi, a ponajviše sastojci i ambijent koji daju potpuno drugačiju sliku i doživljaj kineske hrane. Meni su osobni favoriti pekinška patka i ‘dumplings’, odnosno okruglice.

Najveća razlika između Hrvatske i Kine?

Osim najočitije razlike u kulturi i jeziku, rekla bih da je mentalitet možda i najveća razlika. Kinezi imaju drugačija mjerila uspjeha, načina ponašanja, poglede na svijet, na odgoj, obitelj itd. Oni su puno zatvoreniji, tu tradicija igra puno veću ulogu nego recimo u Hrvatskoj. Kinezi uvijek razmišljaju kako će se nešto što sad naprave odraziti na njihov život za 10-15 godina dok imam osjećaj da to u Hrvatskoj i nije baš slučaj. Na njih dosta utječe sredina i pokrajina u kojoj odrastaju, kao i cjelokupni politički sistem. Vrlo su radišni i od malih nogu se bore osigurati svoje mjesto u društvu kako bi imali što bolji životni standard.

S obzirom da je kultura toliko drugačija od hrvatske svaki dan je prilika da se vidi i nauči nešto novo, tako da na kraju priče sve te razlike postanu zabavne anegdote i zanimljive teme razgovora sa prijateljima…

Pratite Nikolinu Milićević na Instagramu: @missnicoleena

Komentari