Journal kolumnistica i fotografkinja: Rajna Raguž

Kada se javila ljubav prema fotografiji?

Oduvijek sam naginjala kreativnosti. Imala sam se potrebu izraziti no pisanjem nisam uspijevala – stoga mi se fotografija nametnula kao idealan alat za ispričati “priču”. Obožavam se kretati, a fotografija to traži od vas. Dakle jednostavno se nadopunjujemo!

rajna raguž

Ljubav prema fotografiji javila se jako davno, no ispočetka je to bilo s mobitelom pa malo boljim aparatom pa još malo boljim i evo me sad na profesionalnom. No nisam nikad mislila da ću se upravo tome i posvetiti. Završila sam međunarodne odnose i diplomaciju i razlog zašto sam upisala taj fakultet tada jako mlada bio je jer sam htjela raditi u međunarodnim organizacijama, učiti jezike, putovati svijetom i svima govoriti u kakvoj lijepoj zemlji ja živim…

No, netko gore je očito imao drugačije planove za RR (smijeh). Ipak da nije bilo nekih ljudi u mom životu koji su mi dali vjetar u leđa i ohrabrili me vjerojatno nikada ne bih krenula u smjeru fotografije, ona bi ostala hobi.

rajna raguž

Što je po tebi dobra fotografija?

Kad radite za nekoga onda je dobra fotografija ona koja se njemu sviđa, zar ne? No ako govorimo o tome što je meni osobno dobra fotografija onda bi to bila – jednostavna fotografija. Obožavam jednostavnost u svakom pogledu – to je ono čemu težim i u životu i u poslu.

Dobra fotografija je ona ako ste njome uspjeli uhvatiti ono zbog čega ste stisnuli okidač. Kompozicija je za mene alfa i omega fotografije. Naravno bitni su i ostali elementi no osjećaj za trenutak i kompoziciju ili imate ili nemate. Dobra fotografija priča priču – fotografija je zapravo komunikacija.

rajna raguž

Čiji rad te inspirira i zašto?

Jako jako teško pitanje. Teško da mogu izdvojiti jednog. No mogla bih reći da imam fotografe koji me inspiriraju zbog nečeg određenog. Sviđa mi se rad Oliviera Toscanija koji provocira svojim revolucionarnim kampanjama i uvijek izaziva snažnu reakciju publike, iz njegovih fotografija možete iščitati jasnu i snažnu poruku. Bila sam na jednom njegovom predavanju i tada je rekao neke odlične stvari koje su mi se urezale u pamćenje.

Odlične su mi i crno-bijele fotografije primjerice Slavke Pavić, njezine kompozicije za mene su savršene. Zatim spomenula bih i Annie Leibovitz, fotografkinju koja je po meni napravila najljepše fotografije Angeline Jolie. Zatim Henri Cartier Bresson… Mogla bih nabrajati unedogled.

rajna raguž

Što najviše voliš fotografirati i zašto?

Sve što mi se kompozicijski sviđa. Elemente koji zajedno čine idealnu cjelinu. Nešto što ima priču.

Omiljeni fotoaparat?

Hm… Opet teško pitanje. Nemam najdraži – najdraži mi je onaj koji imam u ruci kad vidim super kadar. Nekad je to i mobitel…

Možda moj prvi aparat Canon EOS400D, ali samo iz emotivnih razloga. Danas koristim Nikon D610, iako nisam manijak za opremom.

rajna raguž

Najbolji savjet o fotografiranju koji si dobila do sada?

Pronađi idealan ambijent za fotografiranje – pod tim mislim idealan ambijent za tu osobu.

rajna raguž

RRvizual (I. Vucetić)

Komentari