Jednostavni savjeti za blagdansku detoksikaciju

Blagdani su povod za velika obiteljska okupljanja, a uslijed toga i glavni “krivac” za velike količine hrane koja se nađe na stolu. Ni Uskrs nije iznimka. Napokon ste se oporavili od božićnih i novogodišnjih prejedanja, a sad ste se opet našli u istom problemu, ali on nije nerješiv. U danima koji slijede pokušajte svoje obroke osmisliti sa što laganijim namirnicama uz dodatak više svježeg voća i povrća koje će vam pomoći da se osjećate puno lakšima te ostatak radnog tjedna nećete biti tromi. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kojih se vrlo lako pridržavati, a vaše tijelo će biti zahvalno na maloj detoksikacijskoj kuri.

detoksikacija

1. Započnite dan osvježavajućom vodom s limunom

Prvo što biste ujutro trebali popiti je voda s limunom na prazan želudac koja će potaknuti izmjenu tvari. Pripremite cijelu bocu pa je pijuckajte kroz dan, jer osim što vrlo efektivno gasi žeđ nakon nekoliko dana konzumiranja začinjenih jela, vrlo blagotvorno djeluje na organizam te ga umiruje. A da niti ne spominjemo sva njena ostala pozitivna svojstva.

detoksikacija

2. Smiješajte jedan zeleni smoothie

Nakon što ste popili vodu s limunom, nemojte nastaviti po starom pa navaliti na ostatke uskršnje šunke i drugih delicija koje se još možda skrivaju u vašem frižideru. Radije smiješajte jedan zeleni smoothie jer će tekuću hranu želudac puno sretnije primiti, a i djelovat će detoksikacijski na vas. Izbor sastojaka je vrlo širok, ali u svakom slučaju ubacite neki zeleni sastojak – potočarku, krastavac, špinat, kelj, u kombinaciji sa zelenom jabukom ili kruškom za slatku aromu. Za savršeni miks dodajte malo svježeg ribanog đumbira.

detoksikacija

3. Ručajte i večerajte lagano

Ni nakon uskršnjeg obilnog menija ne morate se odreći mesa, no ako ne znate kako osmisliti prilog, dilemu riješite uz puno kuhanog ili svježeg povrća. Brokula, karfiol, mrkva i slično bit će puno lakši obrok od krumpira ili riže, a uz to neka se na stolu nađe velika zdjela salate za dozu svježine i vlakana. Za večeru pripremite samo laganu salatu, primjerice s tunjevinom kako bi lakše zaspali i probudili se svježi za novi radni dan.

detoksikacija

4. Međuobrok neka budu orašasti plodovi ili voćka

Pričekajte malo s posezanjem za keksima ili kolačima koji se još uvijek skrivaju negdje u domu, radije zagrizite u jabuku, a slatkiše pažljivo dozirajte. A ako baš imate snažnu potrebu za grickanjem u zdjelici pripremite orašaste plodove – bademe, orahe, lješnjake, sjemenke suncokreta i kroz dan se radije usmjerite na to. Za dozu slatkog ubacite koju sušenu brusnicu ili borovnicu koja će na zdraviji način utažiti želju za šećerima.

detoksikacija

5. Krećite se

Ukoliko niste ljubitelj dvoranskog oblika vježbanja, iskoristite svaki slobodan trenutak za šetnju na svježem zraku. Idealno bi bilo iz podruma izvući bicikl pa se njime uputiti na posao, kao alternativu, te ostatak tjedna pedalirati do radnog mjesta ako to prilike dopuštaju. Dani su sada duži te tako idealni za odlazak do prve obližnje zelene oaze i gibanje na svježem zraku barem sat vremena ako nemate ambicija za neki veći planinarski, trkački ili sličan pothvat. Vaše tijelo bit će zahvalno na kretanju, razbistrit ćete um i svježi dovršiti radni tjedan.

Bicikl

Foto: Shutterstock

Komentari