Jačanje kose nakon poroda

Nakon porođaja žena doživljava mnoge promijene, među kojima je i ispadanje kose. Ispadanje kose nakon poroda je nažalost potpuno normalno, a do njega dolazi zbog hormonske ravnoteže u trudnoći kada se kosa ne obnavlja i kada kosa ne pada.

urbanoutfitters5

U trudnoći je kosa gusta, sjajna i čvrsta, a malo nakon poroda ona se počinje mijenjati. Inače se kosa svakodnevno obnavlja i opada, ali u trudnoći se taj proces zaustavlja, zbog čega nakon poroda kosa počinje intenzivnije padati.

No, neka vas to ne brine jer je kosa koja intenzivno pada nakon poroda, zapravo zaostala kosa i samo je pitanje vremena kada će se ispadati. Nakon što se zaostale vlasi kose ispadaju, početi će rasti nove i nakon nekog vremena stanje vaše kose vratiti će se u normalu.

Osim vremena i čekanja da prirodan proces ispadanja kose nakon poroda završi, možete i sami ojačati kosu 🙂 U jačanju kose pomoći će vam hibiskus, luk ili jaje!

urbanoutfitters4

Hibiskus je odličan za oporavljanje kože i kose, a osim oporavljanja, kosi će pružiti sjaj, te će spriječiti njeno perutanje. Prirodni lijek za jačanje kose od hibiskusa napravite tako da u blender ubacite cvijetove i listove hibiskusa i pomiješate ih zajedno sa kokosovim uljem. Gotovo sredstvo je najbolje ostaviti na kosi preko noći, pa ujutro oprati kosu na uobičajen način.

Luk potiče proizvodnju kolagena, potrebnog za kvalitetan rast kose, a koliko god se bojali njegovog (ne) mirisa, ne brinite jer nakon pranja kose njegov se miris neće osjetiti. Prirodno sredstvo od luka napravite tako da luk oljuštite i narežete na sitno, pa ga još dodatno izgnječite u kašu. Kašu od luka procijedit kroz gazu, pa dobivenim sokom izmasirajte tjeme. Ostavite sok od luka da djeluje nekih 20-ak minuta, pa isperite kosu čistom vodom. Tek sat vremena nakon ispiranja kose vodom, kosu možete oprati na uobičajen način.

Jaja su dobro poznata po mineralima i bjelančevinama kojima su bogata, a ako ih pomiješate sa maslinovim uljem, napraviti ćete najhranjiviji sastojaka za svoju kosu. Sve što trebate napraviti je pomiješati jedno jaje sa tri žlice maslinovog ulja i dobivenu smjesu nanijeti na kosu. Ostavite na kosi pola sata, pa isperite.urbanoutfitters7Ispadanje kose nakon poroda nije nimalo ugodno, ali proći će. Znam iz osobnog iskustva 🙂 Koliko god taj period bio nelagodan, znajte da kratko traje, a sa nekim od ovih prirodnih recepata možete ga i ubrzati 😉

Foto: Instagram

Komentari