Izložba slavnog portugalskog arhitekta u Zagrebu

Alvaro_Siza post

U subotu, 11. lipnja 2016. u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture u 19 sati otvara se izložba crteža slavnog portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove supruge, pokojne umjetnice Marije Antónije Size.

Álvaro Siza jedan je od glavnih aktera današnje arhitektonske scene po čijem se projektu u Hrvatskoj uskoro počinje graditi kapelica. Izložba je rezultat dugogodišnje suradnje i prijateljstva ovog arhitekta i Orisa, ostvarena pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Portugala u Zagrebu kao dio proslave Nacionalnog dana Portugala.

Specifičnost nadolazeće izložbe jest činjenica da će se uz radove Álvara Size naći, ravnopravno, rame uz rame, i crteži njegove davno preminule supruge Marije Antónije Size.

Maria A. Siza, skica

Maria A. Siza, skica

Ciklus koji će se prikazati u Oris Kući arhitekture odnosi se na Sizin rad na marijanskom svetištu u Fatimi u Portugalu. Nova hodočasnička crkva Presvetog Trojstva sagrađena je 2007. godine prema projektu grčkog arhitekta Alexandra Tombazisa, a Siza je osmislio dizajn murala u kapeli crkve, tematski posvećen životu sv. Petra i Pavla.

U Zagrebu će se predstaviti serija predložaka prema kojima je izrađen taj monumentalni mural, koji nanovo potvrđuje Sizinu prepoznatljivu maniru, jednostavnu, preciznu, dobro promišljenu i krajnje ekspresivnu.
Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza 2016. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat te subotom od 11 do 21 sat. Nedjeljom je galerijski prostor zatvoren za posjetitelje.

Maria A. Siza, skica

Maria A. Siza, skica

Komentari