20 godina od pokušaja gašenja Stojedinice

izlozba-2

Prošlo je dvadeset godina od najvećih građanskih demonstracija za slobodu medija i javne riječi, koje su se održale 21. studenog 1996. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Dan ranije, 20. studenog 1996., Vijeće za telekomunikacije, pod kontrolom tadašnje vlasti, odlučilo je oduzeti koncesiju za emitiranje kultnom Radiju 101, jednom od rijetkih nezavisnih elektroničkih medija koji su se kritički odnosili prema autoritarnom načinu vladanja i kršenju građanskih i medijskih sloboda, prije svega slobode javne riječi.

Ta odluka dovela je do kulminacije nezadovoljstva i bunta građana svih političkih opcija i ideoloških opredjeljenja.

izlozba-1

U sjećanje na taj događaj, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak, 24. studenoga otvara se izložba. Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice demonstracija za Stojedinicu započinje u 18 sati projekcijom filma „Dan nezavisnosti Radija 101“ u režiji Vinka Brešana, u dvorani Gorgona.

izlozba-5-dino-dvornik-i-davor-gobac

Nakon projekcije filma i otvaranja izložbe, slijedi koncert. Nastupaju stari prijatelji Stojedinice: Zadruga, Edo Maajka, Max Jurčić i Boris Leiner, Tribute to Dino Dvornik i Psihomodo pop. Svečano obilježavanje koje će se održati 24. studenoga predviđeno je za uzvanike, dok će izložba u foajeu Muzeja suvremene umjetnosti biti otvorena za građanstvo od 26. studenoga do 4. prosinca, a ulaz je slobodan.

T.R.

Foto: Promo

Komentari