Sve što ste ikad željeli znati o Orašaru

orasar

Za manje od mjesec dana, 27. studenog, u Muzeju za umjetnost i obrt, otvorit će se izložba jednog od najljepših i najizvođenijih baleta na svijetu.

Priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenoga orašara, s kojim proživi čudesne dogodovštine u svijetu mašte, preuzeta je od E. T. A. Hoffmanna u obradi Dumasa oca. Za sve Klarine doživljaje zaslužan je njezin ujak Drosselmeyer, čovjek čarobnjačkih moći koji rado zabavlja djecu svakakvim trikovima i čudima. Zagrebački je Balet posljednji put premijerno izveo Orašara 2011. godine, a ove zime se vraća u HNK na velika vrata.

68_5965pin-rudolf-nureyev_merle-park-large-1024x973

Uz povratak baleta na daske HNK, u neposrednoj blizini, doslovno u drugoj najljepšoj kući na Trgu maršala Tita, u Muzeju za umjetnost i obrt, Izložba Orašar – najljepša božićna bajka donosi slojevito koncipiranu priču o slavnoj i bogatoj povijesti planetarno popularnog baleta. Autori ovog velikog izložbenog projekta čine Vesna Ledić (autorica ideje i voditeljica projekta), dr. sc. Arijana Koprčina (autorica i kustosica izložbe) i Saša Šekoranja (autor postava izložbe), u suradnji s brojnim muzejskim djelatnicima i vanjskim stručnim suradnicima.

rudolf-nureyev-1024x676

Više o izložbi i radnom vremenu muzeja te informacije o ulaznicama možete saznati na muo.hr.

dpp_0034-1024x805

Foto: MUObolshoi.ru

Komentari