Zagrebačka izložba poznate umjetnice

Friedl Kubelka, 1966, autoportret

Friedl Kubelka, 1966, autoportret

‘FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough’ izložba je austrijske fotografkinje i filmske umjetnice Friedl Kubelke, koja će se otvoriti za javnost u petak, 4. studenog 2016. u Galeriji SC u 19 i 30. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20h. Ova višemedijska večer izuzetna je prilika koja omogućava uvid u svu slojevitost autorice. Izložba je otvorena do 26. 11., radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13h.

Posjetitelji će moći vidjeti skupinu radova koje umjetnica kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene u procesu razmišljanja. U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema (npr. Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea…). Također, u Galeriji SC bit će izložene portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija Das Sechste Jahresportrait(1997/98), koju Kubelka rijetko pokazuje javnosti i na izložbama.

Friedl Kubelka, Kenneth Anger, portret

Friedl Kubelka, Kenneth Anger, portret

Kubelka koja se kao filmska autorica potpisuje s Friedl vom Gröller poznata je po kratkim, crno-bijelim 16 mm filmovima, uglavnom bez zvuka. U trominutnim vinjetama podvrgava psihoanalitičkom pogledu kamere članove obitelji, slučajne prolaznike, ljubavnike i poznanike. Provocirajući granice između dokumentarnog i insceniranog, neugodnog i tabuiziranog, dirljivog i duhovitog, Kubelka gradi svoj redateljski postupak portretnih filmova. Njima se vratila nakon četiri desetljeća sustezanja od filma, dijeleći životno partnerstvo s bardom svjetske filmske avangarde. Profesijom fotografkinja, godinama radeći za ‘industriju ljepote’, iscrpljuje teme starenja, kompleksnog odnosa kćeri i majke, fizičke i psihičke boli, tijela i erotike.

Scena iz filma 'Passage Briare'

Scena iz filma ‘Passage Briare’

Kustos izložbe je Dietmar Schwärzler. Izložba je nastala u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg. Predstavlja radove iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju. Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993. Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016. – svibanj 2017.) u šest epizoda u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima. Više informacija o izložbi i projektu možete sdaznati na Facebook stranici.

Friedl Kubelka, Brakhage Stan Dia, portret

Friedl Kubelka, Brakhage Stan Dia, portret

 

Komentari