Ivan Ćosić: Ljeto u Amsterdamu

ljeto u amsterdamu (8)

Amsterdam. Koje su prve asocijacije? Ima li ih više? Nakon par dana provedenih u ovom gradu, ima ih nebrojeno mnogo… A toliko asocijacija vezanih za jedan grad znači samo jedno – da ta destinacija donosi puno sadržaja i zanimljivosti za svakog posjetitelja, što je ovdje svakako slučaj.

ljeto u amsterdamu (9)

Realno, prva asocijacija vezana uz ovaj grad je legalizacija marihuane i prostitucije. To je ta neka vrsta slobode i kulture koji su stvorili glavnu priču i turistički imidž grada. No ne smijemo se zavaravati, Amsterdam nudi puno više od Red Light Districta i poznatih coffee shops koji su nekima glavni razlog dolaska.

Druga stvar koja padne na pamet vezano uz Amsterdam su bicikli. Prije odlaska u nizozemsku metropolu, mnogi su me upozorili da pripazim na bicikliste. Tada sam se naivno smijao, no na kraju smo izvlačili deblji kraj među svim biciklistima koji jure gradom. Još uvijek ne mogu vjerovati koliko ih ima. Uvjeren sam da Amsterdam ima više ovih vozila na dva kotača po cesti nego stanovnika – što se uklapa u jedinstveni, ležerni lifestyle koji se osjeti u svakom dijelu Amsterdama.

ljeto u amsterdamu (3)

Vožnja biciklom je zabavan i super doživljaj grada, ali prije te avanture savjetovao bih da otkrijete grad na najefikasniji način, a meni i najljepši – plovidbom kroz gradske kanale. Sa 165 kanala i preko 1000 mostova, nije ni čudo da se Amsterdam uspoređuje s Venecijom, a pogled nad grad s rijeke Amstel je očarajući.

Nije se baš lako orijentirati u gradu jer su ulice slične jedna drugoj, no ljubitelji arhitekture će biti oduševljeni. Zgrade su uske, visoke 3 do 4 etaže, s visokim plafonima i dugačkim prozorima. Bilo je vrlo zabavno promatrati kako se dostavlja nova sofa jednome stanovniku koji živi na četvrtom katu. Skoro svaka zgrada u Amsterdamu ima kuku na krovu koja dozvoljava da se te situacije lakše izvedu.

ljeto u amsterdamu (4)

U Amsterdamu nisam mogao ne primijetiti stil života. Svidjelo mi se da svaka zgrada ima prekrasno stubište na kojem se stanari druže, čitaju novine ili knjigu, pijući kavu ili čaj. Isto tako druže se uz rijeku, na ulicama, ili u svojim dvorištama i to bez glazbe, tehnologije, ili ikakve druge stvari.

Ali zato pripazite da vas ovaj ležerni tempo ne spriječi da stignete pogledati sve što grad nudi. Tu su različiti svjetski poznati muzeji, gradski parkovi, obavezno fotografiranje kod ‘I AM AMSTERDAM’ znaka te posjet mirnoj oazi The Begijnhof u srcu grada, a definitivno bih izdvojio posjet kući gdje je jednom živjela Anne Frank.

ljeto u amsterdamu (14)

Rezervirajte si noći za super provode po noćnim klubovima, od kojih bih izdvojio Air Amsterdam, Escape, Jimmy Woo, Paradiso i Susy Wong. Prošetajte se Bloenmarktom, gradskom plutajućom tržnicom cvijeća koja će vam obojiti dan u prekrasne boje. A kad ste već tamo, navratite do jednog od raznih lokala u blizini i uživajte u poffertjes – nizozemskim palačinkama. Moja osobna preporuka je Studio In 2 gdje imate pogled na tržnicu cvijeća. Obavezni uz poffertjes su i nizozemski sirevi te neodoljivi pommes frites uz mnogobrojne umake po kojima su Nizozemci poznati.

Sada razumijem zašto se kaže ‘I AM AMSTERDAM’ – baš zato što ovdje svatko može pronaći nešto za sebe.

ljeto u amsterdamu (13)

ljeto u amsterdamu (12)

Komentari