Ivan Ćosić: Izlet u Samobor

post 1 Samobor

Iako smo tek zakoračili u mjesec veljaču, budimo realni – mnogi od nas već odbrojavaju dane do proljeća, toplijeg vremena, dužih dana i prvih prilika za kratke, vikend bijegove na more. No, dok to vrijeme ne dođe, kontinentalna Hrvatska u svojoj ponudi izleta nudi bogat sadržaj za maksimalno uživanje.

Jedna od mojih omiljenih destinacija kontinentalne Hrvatske jest nepunih 30 kilometara zapadno od Zagreba. Osim što je poznat po kremšnitama, grad Samobor ima još zanimljivosti koje privlače posjetitelje i putnike.

post Priroda

Samobor je grad idealne veličine za vikend izlet – niti prevelik, niti premalen za šetnju u priodi, uživanje na čistom svježem zraku, opušteno druženje i vrhunsku domaću klopu. To dolazi do izražaja vikendom kada Samobor postane glavno odredište za obiteljske i društvene izlete, mahom iz Zagreba, no i okolice.

Ljudi pobjegnu u ovaj pitoreskni gradić kako bi doživjeli kratki predah od bliske im metropole. Dopadljivo je to kod Samobora što nije previše udaljen od Zagreba, no osjeti se razlika između sredina, tempu gradova, klimi što pridonosi dojmu da su gradovi udaljeniji nego što to inače jesu.

post Kavana Livadic - Strukle

Priznajem da su moji posjeti Samoboru sačinjeni od iste rute, vjerujem da bi i drugima isto odgovarala. Prva postaja u uvijek kavana Livadić gdje morate kušati prefine samoborske štrukle i kremšnite. Starinski interijer, ljubazno osoblje i ukusne delicije so odličan početak posjeta Samoboru. Dojam upotpunjuje i to što za lijepog vremena možete sjesti na Trgu koji je za tog, sunčanog vremena ispunjen do posljednjeg mjesta i prepun šušura.

02 post Trg

Od Trga se kreće dalje, nekada je to šetnja kroz park, uz potok, nekada je to đir po gradskim muzejima i vidikovcima, a nekad pješačimo ili planinarimo po samoborskoj šumi. Razne su tu opcije za rekreaciju i bila bi šteta da prekrasan sunčan dan ne provedete baš ovdje, u prirodi!

 

Nakon šetnje slijedi fini obrok u jednoj od mnogih gostiona i restorana koje u svojim raznovrsnim ponudama imaju domaće samoborske specijalitete. Samoborski kotleti, pastrva i muštarda samo su od nekih lokalnih specijaliteta koji su definitivno zaslužili pohvale. ako se zbog prirode i atmosfere do sada niste zaljubili u Samobor, zbog gastronomske ponude sigurno hoćete!

post Gabrek

Preporučujem restoran Gabrek, no vjerujem da vas niti jedan drugi restoran neće razočarati. Gostoprimstvo, ponuda, kvaliteta pripremljene hrane i namirnica, atmosfera prostora – sve to je odlična pozivnica za sve više i više gurmana u Samobor.

post kremsnita

Kao ‘šlag na kraju’, nemojte nikako završiti svoje putovanje i izlet bez da uzmete samoborske kremšnite za doma. Meni je to postalo rutina, neka vrsta kompromisa između gastronomskih užitaka i aktivne rekreacije. No, isto tako sam baš zbog toga možda morao posjetiti stomatologa u Samoboru.

 

Svima preporučujem Samobor kao vikend odredište, posebno ovih dana kada je u tijeku Samoborski fašnik koji u svom 190. izdanju nudi bogat i zabavan program. Ovo karnevalsko izdanje grada traje još do 9. veljače tako da je ovaj vikend idealna prilika za posjetiti Samobor u tom veselom izdanju!

post Zalazak u Samoboru

Foto: Ivan Ćosić

Komentari