Ivan Ćosić: Dallas – od kauboja do urbane metropole Divljeg zapada

teksas13

Dobrodošao na Divlji zapad – to su bile riječi koje sam si šapnuo pri prvom slijetanju na aerodrom u Dallasu. Oduvijek sam zamišljao da Teksas izgleda kao iz scena nekog američkog vesterna gdje je sve pusto i nezakonito, onako baš kaubojski. Gledajući kroz prozor aviona tokom slijetanja, iznenadio sam se. Visoke zgrade, stakleni neboderi, veliki stadioni – odmah sam se zapitao gdje su ti kauboji i rendžeri koje sam zamišljao da vladaju Teksasom? Otkud takva metropola na ‘Divljem zapadu’? Isprva iznenađen, čak i malo razočaran da nije kao u američkim filmovima, ali do kraja boravka i sa svakim posjetom sve više i više oduševljen ovim zanimljivim gradom u kojem analitičari predviđaju vrlo svijetlu budućnost.

teksas2

Zašto bi trebali posjetiti Dallas? Vjerujte mi kad vam kažem da ni sam nisam znao taj odgovor prije nego što me poslovni put odveo do njega. Dallas je pun raznih atrakcija, ima klimu koja bi većini ljudima odgovarala, nalazi se u blizini drugih poznatih teksaških gradova, ima dobru ponudu za shopping i ne mogu ne spomenuti nizove restorana, jednog uz drugog, s nevjerojatno velikim porcijama ukusnih specijaliteta ovih južnih krajeva SAD-a.

teksas1

Dallas, Fort-Worth, pa Dallas-Fort Worth. Mislim da se svaki slučajni turist koji nije upućen u zemljopis ove države zbuni oko ovih naziva. Osim što su Dallas i Fort Worth dva odvojena grada u blizini jedan drugoga, sjeverni dio Teksasa u kojem se nalaze nosi ime Dallas-Fort Worth. Ova regija ima 13 različitih općina/županija, a gradovi Dallas i Fort Worth zajedno imaju oko dva milijuna stanovnika. Oba grada brzo rastu i brzo se šire, pa nije ni čudno kako sve više i više uspješnih međunarodnih tvrtki premješta svoja sjedišta u ovu regiju.

teksas6

Dallas je čist, uredan – savršeno uređena metropola. Spoj starinskih zgrada s velikom koncentracijom modernih visokih nebodera čini stroži centar grada. Ako priželjkujete sjajan pogled na grad, onda preporučujem posjet poznatom Reunion Toweru, koji pruža panoramski pogled od 360 stupnjeva na cijeli Dallas. Malo me zatekla činjenica da iako pruža takozvani najbolji pogled na grad, Reunion Tower nije niti među 10 najviših zgrada u Dallasu. Inače, takvih tornjevi se nalaze u top 3 po visini u gradovima. No, zaboravimo na statistike, ipak je pogled najbitniji, a ako si poželite malo prigristi ili opustiti se uz koje piće, u samom tornju nalaze se restorani Five Sixty i Cloud Nine Cafe.

teksas10

Nedaleko od samog Towera nalaze se još druge mnogobrojne gradske atrakcije, poput muzeja The Sixth Floor Museum koji je posvećen životu Johna F. Kennedyja i skriva lokaciju od kud je počinjeno njegovo ubojstvo. U centru grada se nalazi i JFK memorijalni centar, još jedno popularno turističko odredište u Dallasu. Uz veliki broj muzeja, kulturnih i povijesnih centara, jedno od najvećih i definitivno najzanimljivijih umjetničkih djela u Dallasu gledat će vas i prije nego ga sami primijetite – golemo oko koje se nalazi preko puta prestižnog hotela The Joule. Malo je i zastrašujuće, ali ovo umjetničko djelo američkog umjetnika Tonyja Tasseta privlači pažnju svakog prolaznika.

teksas11

U Dallasu se jako dobro uživa u hrani! Iako gastronomska ponuda Teksasa nije baš raznolika, definitivno je ukusna i jako darežljiva što se količina tiče. Ne pretjerujem kad kažem da su porcije nevjerojatnih veličina, a cijene poštene, čak i do neke mjere niske, s obzirom na te veličine. Veliki utjecaj južnih krajeva SAD-a i meksičke kuhinje je prisutan u većini restorana, od restoranskih lanaca do unikatnih restorana. U fokusu su najčešće pikantna jela, a naravno da ih je većina pržena u dubokom ulju. Mene je osobno oduševio poznati belgijski waffle u kombinaciji s prženom piletinom i javorovim sirupom. Za prste polizati! A krastavac pržen u dubokom ulju je ovdje specijalitet koji ne smijete zaobići.

teksas3

To su moje preporuke, a kad se radi o domaćim specijalitetima onda obavezno uz ručak ili za aperitiv naručite bilo koju vrstu koktela margarita, baš zato što je famozna margarita izmišljena nedaleko od Dallasa.

teksas5

Za dnevne izlete, okolica Dallasa ima dosta toga za ponuditi. Grapevine je simpatični gradić, s posebnim duhom gdje su ljudi jako prijazni i ljubazni. Uz unikatne butik trgovine, restorane i vinoteke, u Grapevineu se također nalazi jedan od najpoznatijih resort hotela u Texasu, Gaylord Texas, koji nudi zabavne sadržaje kao što su aquapark, razni dućani i poznati restorani u kompleksu. A za nezaboravan kaubojski doživljaj čeka vas famozni Fort-Worth Stockyards, gdje možete iskusiti nekadašnji život Teksašana. Tu imate super priliku za nošenje kaubojskog šešira i kaubojskih čizama, da u potpunosti doživite taj kaubojski Teksas koji sam ja jednom zamišljao i konačno doživio.

teksas9

teksas7

Komentari