Istarska stancija i kušaonica domaćeg sira Špin

stancijaspin8

U prelijepoj Istri, u neposrednoj blizini grada Poreča, kroz grane maslina i uz miris mora doći ćete do prekrasne stancije Špin. U stanciji, izgrađenoj od istarskog kamena, mogu se kušati najfiniji domaći proizvodi koje daruje suncem okupano istarsko podneblje. Kao nezaobilazan dio istarske turističke ponude, ugostit će sve one koji jednostavno žele uživati u najkvalitetnijim i najfinijim okusima pa tako možete degustirati sireve i skute te uz to saznati saznati kako nastaju u obližnjoj sirani.

stancijaspin6

Stanciju okružuju zeleni pašnjaci, a potom se do doline Mirne spušta šuma. Ta nekultivirana šuma nekoć je bila zarasla u makiju, dok svemoguće koze nisu pobrstile nisko raslinje i omogućile ovcama da dobiju rezidenciju za godišnji odmor. Blizina Jadranskog mora znači sunce, sol i opojne mirise mediteranskih trava, a rijeka Mirna i blizina Učke donose česte kiše i svježinu kontinenta. Kamena ovdje gotovo da i nema, samo netaknuta zemlja bez ikakve industrije u okolini. Biljna raznolikost pašnjaka i jedinstvena mikrolokacija daju idealne uvjete za bavljenje mljekarstvom. Današnja suvremena sirana stoji tik uz tradicionalnu istarsku gospodarsku kuću, što savršeno oslikava pristup proizvodnji sira Špin: moderna tehnologija samo nadopunjava mudrost stoljetne mljekarske tradicije i bogatstvo istarskih pašnjaka.

stancija3

U stanciji se proizvode se isključivo tvrdi sirevi jer su oni istinski nasljednici istarske mljekarske tradicije. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo proizvodnje Istarskih sireva Špin, a moderna saznanja i tehnologija tu su samo da olakšaju taj proces. Marljive ovčice i kravice koje pasu na Istarskom poluotoku svakodnevno daju vrhunsku autohtonu sirovinu za proizvodnju sireva.

stancijaspin1

Degustacija fantastičnih domaćih Špin sireva, kravljeg, miješanog i ovčjeg, nadopunjena je opcijom isprobavanja delikatesnih sireva s tartufima, u teranu, orahovom lišću te kravlje i ovčje skute. Svim je Špin sirevima posvećena maksimalna pažnja, što je jasno vidljivo u rezultatu kojeg možete iskušati i sami.

Uz sireve i skutu ovdje možete uživati i u nagrađivanim Vinima Laguna te na radionicama naučiti kako vina sparivati sa sirom, kao i u ekstradjevičanskim maslinovim uljima Ol Istria, nositeljima najviših priznanja na svjetskim ocjenjivanjima maslinovih ulja.

stancijaspin7

Želja je da stancija Špin jednom bude glavna točka Ceste sira, koja će na zabavan, neposredan i edukativan način širiti priču o istarskom siru, pravom tradicijskom proizvodu. Više o stanciji Špin možete doznati ovdje.

stancijaspin2

stancijaspin3

stancija6

stancija5

D.Č.

Komentari