Iskoristite blagdane za dobar i kvalitetan san

Kada ste posljednji put bili na blagdanskom odmoru i s njega se vratili potpuno odmoreni, osvježeni i regenerirani? Iako slove za opuštajuće i harmonično doba, božićni praznici u mnogo nas više navrata potpuno iscrpe pa povratak u radnu atmosferu djeluje kao da nismo ni pauzirali od poslovnih obaveza. Početak i kraj svega je dobar i kvalitetan san, a kako ga postići i dubinski obnoviti duh i tijelo, provjerite u nastavku.

dobar san za blagdane5

1. Kombinirajte fizičke i mentalne aktivnosti

Rast stanica mozga događa se kada kombiniramo fizičku aktivnost s pasivnim odmorom. Ako se krećete, planinarite, vozite bicikl, šećete i jednostavno uživate na svježem zraku, stvarate preduvjet za razvoj moždanih stanica koji se događa dok spavate. Knjiga ‘The Power of Rest’ donosi jednostavnu filozofiju FAR (Food-Activity-Rest), stoga jedite, zatim se krećite i naposljetku uživajte u snu. Držite se svoje rutine kao i prije blagdana: liježite i budite se uvijek u isto vrijeme.

dobar san za blagdane3

2. Ne jedite dva sata prije spavanja

Zdravi i balansirani snack prije spavanja može vam pomoći da se opustite i mirno utonete u san, no teška hrana koju konzumiramo za vrijeme blagdana može proizvesti kontraefekt uoči odlaska na počinak. Pokušajte izbjeći konkretne obroke dva sata prije spavanja, kako biste izbjegli žgaravicu, nesanicu i debljanje te samim time poboljšali kvalitetu svog sna.

dobar san za blagdane2

3. Pretvorite spavaću sobu u zonu opuštanja

Ispunite uvjete za dobar odmor u svojoj spavaćoj sobi: spustite rolete, eliminirajte svjetlo i smanjite sve zvukove. Prije spavanja pustite si opuštajuću glazbu i zapalite mirisne svijeće, kako biste stvorili savršen ambijent.

dobar san za blagdane4

4. Izbjegavajte alkohol i kofein

Želja vam je zbilja se dobro naspavati ovog Božića? Izbjegavajte alkohol i kofein u širokom luku, barem četiri sata prije spavanja. Kofein se ne nalazi samo u kavi, čaju ili gaziranom piću, on je prisutan i u nekim čokoladnim slasticama, stoga pripazite što konzumirate. Alkohol vam se možda čini kao dobra solucija za bolji san, no kada ga metabolizam procesuira tijekom spavanja, može vas probuditi mnogo ranije i pokvariti vam odmor.

dobar san za blagdane

5. Riješite se briga prije spavanja

Kada legnemo u krevet, kroz glavu nam prolazi mnogo misli, pa čak i briga, te ne možemo zaspati. Važno je očistiti se prije spavanja od svog stresa i nervoze. Blokirajte mozak i ne razmišljajte o tome što morate napraviti ili gdje morate ići sutra. Također, prakticirajte tehnike opuštanja, isprobajte serije dubokog disanja i opuštanja svih mišića, koje će vam pomoći da bezbrižni legnete na spavanje.

Foto: H&M Home, Victoria’s Secret

Komentari