Dioralop: Ponovno izlažemo kolekciju u Parizu

Modni dvojac Dioralop nastavlja nizati svjetske uspjehe, nedavno je proslavio prvu godišnjicu svog prodajnog prostora u Zagrebu, a planovi za jesen već su ovdje. Modeli iz njihovih kolekcija ovog se ljeta mogu pronaći i na prodajnoj izložbi hrvatskog dizajna, u MasterCard Design in Croatia EXPO&SHOP-u, u Dubrovniku. Razgovarali smo s Andrejom Bistričić i Majom Merlić o njihovoj kreativnosti, ljetu i što nam pripremaju u skoroj budućnosti!

dioralop1

Hrvatske ljepote su vas inspirirale za snimanje novog lookbooka za proljeće/ljeto 2016. Kakav je osjećaj crpiti ideje na taj način i istovremeno istraživati našu obalu?

Naše kolekcije su uvijek inspirirane hrvatskom socijalističkom arhitekturom, ali i prirodnim posebnostima Hrvatske. Bitno je u svome radu prikazivati okoliš u kojem živiš i stvaraš, važno je biti iskren u kreativnom procesu. Uživamo u mjestima koja nas okružuju, gdje smo odrasli te želimo to podijeliti sa svijetom, tako da je osjećaj vrlo dobar.

dioralop

Čitateljima The New York Times-a savjetovale ste što trebaju posjetiti u Hrvatskoj. Kako ste se snašle u ulozi spisateljica?

Mi smo u biti bile samo promatrači Hrvatske, morali smo staviti u položaj turista te gledati mjesta na kojima smo bili nebrojeno puta kao da ih prvi puta vidimo. Zapravo smo radile fotografski dnevnik putovanja po otoku Pagu odakle je Andreja te po Dubrovniku odakle je Majina mama. Nakon što smo poslale forografije uslijedio je dvosatni telefonski razgovor s novinarkom New York Times-a kojoj smo detaljno opisale život, mjesta i tradicije ovih gradova.

Što za vas čini esenciju dobrog dizajna i da li se kao dvojac ponekad nađete u konfliktu ili nedoumici prilikom realiziranja određenih ideja?

Esencija dobrog dizajna je iskrenost pri stvaranju, prikazivanje onog što ti zaista jesi bez kompromisa i u što vjeruješ. Naravno da u tom iskrenom kreativnom procesu nekad dođe i do konflikta, jer koliko god smo nas dvije slične, opet smo svaka svoja jedinka i ponekad imamo različita mišljenja, no to se vrlo brzo iskristalizira te dolazimo do još boljih rješenja s kojima smo obje zadovoljne.

dioralop

Svjedoci smo sve većoj afirmaciji mladih dizajnera u Hrvatskoj, pa tako i u svijetu. Koja imena na modnoj sceni biste izdvojili i zašto?

Ne pratimo baš novu hrvatsku modnu scenu, ali vjerujemo da ima talentiranih ljudi. Više smo involvirane u inozemnu scenu gdje zaista ima puno talenta. Teško je izdvojiti nekoga, jer zaista ima puno puno dizajnera koje cijenimo.

dioralop

Nedavno ste otvorile novi dućan u centru Zagreba. Što još možemo očekivati od Dioralopa?

Dioralop je već nekoliko sezona orijentiran na inozemno tržište, pa nam se tako kolekcije prodaju trenutno na tri kontitenta – Amerika, Europa, Azija. U listopadu ponovno izlažemo kolekciju za proljeće/ljeto 2016. u Parizu te smo i same vrlo uzbuđene vidjeti što ova sezona donosi.

dioralop

Kako ste provele ovo ljeto i po čemu ćete ga pamtiti?

Ovo ljeto smo uglavnom provele radno, osim ta dva tjedna o kojima smo pisale za NY Times. Ljeto u Zagrebu je zapravo vrlo ugodno i savršeno za koncentraciju i rad, uopće nije toliko strašno kao što svi misle!

Komentari