Dirljiv video o ozbiljnom problemu današnjice

Iva Šulentić, Nevena Rendeli, Ana Stunić i mnoge druge poznate osobe s hrvatske scene dio su videa koji ukazuje na ozbiljnost depresije. Naime, depresija će prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije do 2020. postati druga po redu najraširenija bolest u svijetu, a ovaj projekt je nastao kako bi se potaknulo razgovaranje o prevenciji i destigmatizaciji mentalnih bolesti u adolescentskoj i studentskoj dobi. Naizgled sretna osoba nije uvijek sretna, depresija se može dogoditi baš svakome od nas i o ovim problemima treba moći otvoreno razgovarati.

Čitava ideja inicijative Boli me potekla je iz rada Marine Vitković, profesorice filozofije, a inicijativi se ubrzo priključio i akademski glumac Adrian Pezdirc, potom i studentska udruga CroMSIC – Croatian Medical Students’ International Committee – nevladina i neprofitna udruga studenata medicine u Hrvatskoj.

boli me

Inicijativa Boli me prepoznala je važnost javnog progovaranja o problemima mentalnoga zdravlja te u tu svrhu pokrenula dodatna tri projekta – Facebook aplikaciju kojom će se provlačenjem postojeće fotografije profila kroz pripadajući filter javnost moći priključiti podršci mentalnom zdravlju mladih i promicanju svjesnosti o njegovoj važnosti, izložbu Kad me boli postavljenu u prostoru Prve gimnazije i promotivni video u kojem sudjeluju osobe iz hrvatskog javnog života.

Boli me…kad te boli moraš reći.

Posted by BoliMe on Monday, October 12, 2015

 

U prostorijama Prve gimnazije održavat će se radionice za učenike od 12. do 16. listopada te javno izlaganje u petak, 16. listopada, u 14 sati za učenike, studente i svu zainteresiranu javnost. Predavanja su organizirana u svrhu podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnoga zdravlja. Namijenjena su prvenstveno srednjoškolcima i studentima, a dobrodošli su svi.

boli me

Duševni (mentalni) poremećaji, zbog čestog početka u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života oboljelog i njegove okoline te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema, kako u svijetu, tako i kod nas. Ova inicijativa prva je ovakvog karaktera u Hrvatskoj, a s obzirom na važnost teme i neophodnom komuniciranju o istoj, nadamo se da će inicijativa Boli me naići na pozitivan odjek u javnosti.

Komentari