Ilina Cenov: Moj grad je vesela i šarena pozornica

pogled na zagreb (5)

U zadnjih nekoliko godina primjećujem da je moj grad, Zagreb, dobio sasvim novu vizuru. Od druge najdosadnije europske metropole, kako ga se počastilo prije nekoliko godina, danas Zagreb stoji uz bok najpopularnijim europskim destinacijama. Tome je sigurno pridonijela i činjenica da je Zagreb domaćin sve sile različitih književnih, glazbenih, kazališnih, gastro i inih drugih umjetničkih festivala i događanja, a o popularnosti moga grada dovoljno u prilog govore i, do prije nekoliko godina upravo nezamislive, horde turista.

U moru raznih događanja, meni je posebno drag kasnoproljetni festival, koji ove godine slavi svoju dvadestu godišnjicu. Održava se krajem svibnja i početkom lipnja (ove godine od 26. svibnja do 05. lipnja), a dok traje, moj grad postaje vibrantna, energična, šarena, luda, vesela i razigrana cirkuska pozornica. Naravno, riječ je o međunarodnom, multimedijalnom uličnom festivalu Cest is d’Best.

cest 2

Od njegovih sramežljivih početaka, kada su ga pokrenuli entuzijasti i ulični svirači Kraljevi ulice, Zlatko Petrović – Pajo i Miran Hadži-Veljković, danas je ovaj živahni festival neizbrisivo upisan na svjetsku pozornicu sličnih manifestacija. Impresivan broj njegovih sudionika, koji pokrivaju različite discipline ulične umjetnosti, svjedoče o tome da je ovaj festival iznimno ozbiljan što se tiče organizacije, a totalno neozbiljan što se tiče sadržaja! Baš onako kako volimo!

Dok traje festival, ja sam s djecom svako popodne u điru po gradu. Neumorno trčkaramo od pozornice do pozornice, kako bismo uhvatili što veći broj performera i njihovih veselih predstava. Volimo i koncerte, i klaunove, i žonglere, i akrobate, i pantomimičare, i plesače na zemlji i plesače na svili, i što god da se nudi, a nudi se doista za svakoga ponešto… Uvijek vičemo, navijamo, plješćemo, a nerijetko i sudjelujemo i “pomažemo” u predstavama, tako da smo kroz godine bili i posuti konfetima, pošpricani, padali smo, dizali se, galamili, pjevali… Moji klinci su toliko dugo aktivni sudionici Cesta, da je moja kćer prošle godine zaključila, nakon što je “pomagala” u jednoj predstavi, da će i ona kad naraste biti ulični performer.

cest 3

Ono što mi je posebno fascinanto je i činjenica da je za tih desetak dana centar Zagreba prepun pozitivne energije, šarenih zastavica, neobičnih kostima, vozila, balona, iscrtanih, odnosno pasteliziranih pločnika, koji svi prilično uspješno uspijevaju rastjerati sive oblake naše svakodnevice, briga i svega onoga lošeg što nam se putem medija servira. Pozitiva i smijeh izvlače na površinu nadu da je čovjeku ipak urođeno da se veseli, a ne da neprestano brine, kuka i jadikuje…

Ove godine jubilarni dvadeseti Cest najavljuje čak 700 performera, iz različitih krajeva svijeta, te nezamislivih 1000 sati programa! Festival počinje maskenbalom, 26.05. na Cvjetnom trgu, a vesela umaskirana povorka proći će Zrinjevcem i Trgom bana Jelačića. Ovaj festival od nas građana očekuje i aktivno sudjelovanje, što nam, naravno, ne pada teško… (Teško žabu u vodu natjerat!) Stoga, umaskirajte se, što veselije, to bolje, povedite djecu, pse, mame, tate, muževe, žene, bake, djedove, i udri brigu na veselje! Nadam se da se vidimo!!

CEST IS D BEST SLIDER

Komentari