Ilina Cenov: Ljupka Ljubljana

ljubljana-slider

Putovanje. Imenica koja u mom svijetu označava čitav niz stvari koje volim: nova mjesta, nove ljude, druženja, nova iskustva, ljepotu svijeta u kojem živimo… I ne mislim da bi trebalo spakirati sedamnaest kofera i krenuti na put oko svijeta, za to nam svima nedostaje i novca i vremena. Meni je dovoljno i kratko-slatko, kako je i bilo prošle subote, sa prijateljicama, kada sam prekriženu tablu “Zagreb” ostavila za leđima i zaputila se put Zapada: Ljubljana!

ljubljana-3

Malenu slovensku prijestolnicu, od tristotinjak tisuća stanovnika, posve neopravdano, da ne kažem bezobrazno, izostavljamo s liste turističkih destinacija. Možda baš zato što nam je tako blizu… Kako nikada nisam bila u Ljubljani (gotovo za rubriku “vjerovali li ne”), posebno sam se veselila, jer su se mnogi moji prijatelji kleli da je divna… I, imali su pravo.

ljubljana-2

Za putovanje smo odabrale apsolutno savršeni ranojesenski vikend: divno, toplo vrijeme, ne prevelika gužva. Istraživanje smo započele na Zmajskom mostu, pa preko vibrantne tržnice prema Prešernovom trgu, od kojeg su u koncentričnim krugovima od po 5, deset ili petnaest minuta pješice, dostupne sve gradske atrakcije.

ljubljana-5

Ono što me apsolutno oborilo s nogu nakon nekoliko minuta provedenih u centru je rijeka, Ljubljanica, zelena vodena povšina, koja grad presijeca na dva dijela. Ljubljanica zapravo čini izuzetno važan dio grada, jer se na njezinim obalama nalaze zanimljivi kafići i restorani, njom plove turistički brodovi, ljudi veslaju. Ljubljanica je dovoljno mala i čista da gradu da dozu neke romantike, topline i pitoresknosti. Preko rijeke su se, u razmacima od po nekoliko desetaka metara, smjestili mostovi, svi posve različiti, i svi apsolutno šarmantni: od velebnog Tromostovja (zapravo trostruki most), preko Zmajskog mosta (zmaj je i simbol grada), Mesarskog mosta – koji god da izaberete, svaki ima svoju priču.

ljubljana-7

Zapravo, Ljubljana je neopterećujuća i šarmantna, tako da i ne morate imati neki zacrtan plan i program, pa smo i mi ulicama i mostovima jednostavno lunjale. Gdje god da se krene, ne možete se izgubiti. Neprestano nailazite na uređene trgove, ulice, fontane, kafiće, parkove, bezbroj umjetničkih galerija i suvenirnica sa autentičnim slovenskim proizvodima (ja sam kupila emajlirani crveni lončić). S različitih punktova naše šetnje vidljiv je bio i Ljubljanski grad, biša srednjevjekovna tvrđava, na koju se ipak nismo stigle popeti. Ali smo zato naišle na najljepšu ulicu u Ljubljani: Križevnišku, koja nam je izmamila uzdahe oduševljenja.

ljubljana-6

Mi smo pogodile vikend kada se održavao festival ulične glazbe, tako da smo svako malo slušale fantastičnu glazbu, a i s obje strane obala Ljubljanice održavao se art sajam, sa zanimljivom keramikom, grafikama, nakitom, torbama… Definitivno smo imale što raditi uživajući i u hortikulturi, obzirom je Ljubljana zelena prijestolnica Europe za 2016. godinu…

ljubljana-8

Svakako preporučam vožnju turističkim brodom (izbjegnite jezive “plexy boatove” i gađajte drvene). Kad sam im to predložila, prijateljice su me pogledale kao da nisam normalna, ali bilo je to ipak posebno iskustvo, i grad smo vidjele kroz sasvim drugu vizuru, uz čašu šampanjca i smijeh na moje “držanje govora” (nakon spomenute čaše užasno glasno pričam i mlataram rukama pritom…)

ljubljana-9

Ručati možete u jednom od restorana u ulici Stari trg, cjenovno su prihvatljivi i vrlo lijepo uređeni, a u istoj se ulici nalaze i zgodne suvenirnice (keramika, kristal, nakit, sol, maslinovo ulje, vino… za svakoga nešto).

ljubljana-10

U biti, Ljubljana me tako oduševila, svojom arhitekturom, pristupačnošću i europskim duhom kojim odiše, da sam čitav tjedan pričala o divnom izletu, a i nagovorila sam muža da s djecom prvi slobodan vikend ponovimo ljubljansko gradivo. Pa ako ste i vi nekim nesretnim slučajem zaobišli ovaj mali biser, ljupka Ljubljana čeka vas blizu, strpljivo, na starom mjestu. Samo treba krenuti…

ljubljana-12

ljubljana-13

ljubljana-14

Foto: Ilina Cenov

Komentari