Ilina Cenov: blog koji dokazuje da stil nema veze s godinama

‘Nemam nikakvih želja. Živim život, koji je za mene savršeno predivan…’ riječi su jedne vrlo osebujne dame. Njeno ime je Ilona Royce Smithkin, ona je svestrana umjetnica, žarko crvene kose, s trepavicama od perja, odjevena u žive boje i upečatljive uzorke, i s tonama ogromnog nakita. I sve bi to bilo zapravo posve uobičajeno, u toj nekoj dalekoj Americi, gdje, kako kažu, ima svakave čeljadi, da Ilona nema punih 95 godina!! Srećom, nije jedina. Tamo, odakle je ona (New York), ima još cijela vojska sličnih…

14

@advancedstyle

Osebujne je stare dame 2008. godine počeo fotografirati mladi Amerikanac, Ari Seth Cohen. Prema vlastitom priznanju, oduvijek je bio fasciniran starim damama, njihovim istančanim stilom i smislom za modu, a njegove stajliš bake su mu bile poseban uzor. Njegov vrlo neobičan san, da postane fashion fotograf starijih žena, ubrzo se pretvorio u karijeru iz snova. Naime, Seth Cohen je počeo na svom, danas iznimno uspješnom i posjećenom blogu ‘Advanced Style’, objavljivati stajliš dame u zlatnim godinama, na koje bi nailazio na ulicama New Yorka.

6

@advancedstyle

Ubrzo je počeo objavljivati i kratke video klipove na svom You Tube kanalu, u kojima su fascinantne dame od 60+ vedro i otvoreno dijelile savjete o ljepoti, vježbanju, kupovini po second hand trgovinama, stiliziranju obične crne haljine tonama nakita, šeširima i inim drugim dodacima, životnoj vedrini, dobrom raspoloženju i humoru. Slijedila je knjiga, bogata fotografijama, ali i savjetima dama (i pokojeg gospodina), iznimno hvaljen dokumentarac, ‘Advanced Style’, u kojem su glavnu ulogu, pogađate, dobile upravo dame poput gore spomenute Ilone, a upravo je iz tiska izašla i nova Advanced Style knjiga: Older & Wiser.

12

@advancedstyle

U današnjem (prvenstveno fashion) svijetu, gdje je jedino mladost na cijeni i gdje se peglamo na sve moguće načine, od raznih kremica i/ili ubrizgavanja kojekakvih supstanci u naša lica, pa do peglanja u Photoshopu, Ari Seth Cohen ušao je u fashion svijet zapravo ‘kroz izlaz’, okrenuvši se nevjerojatnim ženama u najboljim godinama. Time je pokrenuo i svojevrsnu revoluciju, jer su brojne dame, koje je on uhvatio objektivom svog foto aparata, kasnije bile angažirane u raznim reklamnim kampanjama. Fantastični ‘mini pokret’, ‘Advanced Style’ je opalio pljusku i poslao sasvim drugačiju poruku svijetu, u kojem se čini sve kako bi osobe u ‘ozbiljnim’ godinama postale (i ostale) nevidljive, jer su one naš, toliko neželjeni, odraz u ogledalu za 30, 40 ili 50 godina.

10

@advancedstyle

2

@advancedstyle

Gledajući fotografije i videoklipove tih nevjerojatnih dama, koje za sebe beskrajno duhovito kažu da su ‘negdje između pedesete i smrti’, ono što će nas naprosto osupnuti jest njihovo iznimno samopouzdanje, dobra volja, vedrina, pravi, nepatvoreni, iskreni joie de vivre, u godinama u kojima ga mi, malo mlađi i puno neiskusniji, nikada ne bismo očekivali.

Ove dame točno znaju što žele, ne obaziru se na ništa i nikoga, svjesne kako još uvijek mogu ‘ostaviti dojam u restoranu noseći ogroman šešir’, uređujući se svaki dan do najsitnijeg detalja, ili, kako je to govorila eksentrična Lynn od 80 i nešto sitno ‘svaki se dan oblačiš za teatar života’. I zaista, u tom ‘teatru života’, gdje nam se nameće uniformnost, nametanjem trendova koji se mijenjaju brže od plime i oseke, stare dame definiraju modu na sasvim drugačiji način, kroz ogromnu dozu individualnosti, koju može adekvatno pružiti samo bogato životno iskustvo.

4

@advancedstyle

13

@advancedstyle

Ako kažemo da su tridesete nove dvadesete (što mogu potvrditi iz prve ruke), a da su četrdesete nove tridesete, onda u slučaju Advanced Style starih dama mirne duše možemo otići i korak dalje. Ove divne, inspirativne žene toliko intenzivno, punim plućima i ispunjeno žive svoje zlatne godine, da taj njihov životni period komotno možemo nazvati – novom mladošću! Pa koliko traje, traje!

I za kraj, Advanced Style žene poručuju, (posebno meni, tridesetpetogodišnjoj ženi, koja svako jutro ipak pogleda stanje bora smijalica u ogledalu, u maniri brokera pred slom burze, i svim mojim sestrama po sličnim mukama) kako nije strašno stariti, i kako se oko te tričarije ne moramo brinuti. Ili, kako bi to sažela predivna Lynn, od ‘samo’ osamdeset i tri: ‘Nikada nisam željela izgledati mlađe, nego samo predivno’!

3

@advancedstyle

5

@advancedstyle

Foto: Instagram

Komentari