Idealna, jednostavna planinska vikend kuća

Nakon ljeta i morskih odmaranja, jesen i zima nas logično asociraju na planine, planinarenje i zimovanje. Tako nam je u potrazi za idealnom planinskom kućom pažnju zaokupio srpski .exe studio sa svojim projektom planinske kuće u Divčibare odmaralištu na planini Maljen na zapadu Srbije.

planinska slider 3

planinska 1

U blizini popularnog turističkog naselja, na obroncima planine, Tijana i Andreja Mitrović, tim koji čini .exe studio, projektirale su i izgradile planinsku vikendicu. Inspiracija im je bila tradicionalna planinska brvnara. Planinska kuća smještena je blizu popularnog odmarališta, na obroncima planine na parceli s rijetko postavljenim zimzelenim stablima. Kako bi se što manje dirao i narušavao teren kuća je projektirana i izgrađena tako da se uklapa ‘u obronak’ planine.

planinska 13

planinska 9

Kuća je sastavljena od dizajna dva monolitna volumena – svijetlim i tamnim. Takve forme se odlično stapaju s prirodnim okolišem ispunjenim zelenilom i kamenim terenom. Na južnom dijelu bijeli se dio volumena kuće povezuje s okolišem velikim staklenim prozorskim otvorom, dok se crni, tamniji dio volumena referira i stapa sa zemljanim, tj. kamenim dijelom terena i okoliša. Na taj način je postignuto potpuno utapanje objekta u prirodu.

planinska 11

planinska 10

Upotrebom prirodnih materijala još se više naglašava odlično stapanja kuće s prirodom. S dva volumena kuće arhitektice su htjele postići spajanje tradicije i suvremenosti, dizajna i prirode, kako bi kreirali jedinstvenu estetiku i strukturu kuće posve prilagođenu njezinoj okolini. Detalje projekta i što sve ostalo radi studio možete vidjeti na njihovoj službenoj web stranici te na Facebook stranici.

planinska 12

planinska 13

planinska 14

planinska 15

Foto: FacebookRelja Ivanić

Komentari