I Google obilježava rođendan Marije Jurić Zagorke

zagorka slider

Na današnji dan 1873. rodila se hrvatska prva profesionalna novinarka i najčitanija književnica – Marija Jurić Zagorka. Centar za ženske studije tom prigodom svake godine organizira poseban program kako bi građanke i građani Zagreba obilježili jedan od najvažnijih rođendana hrvatske kulture. Čak je i svjetski popularna tražilica Google svojom ilustracijom tj. Google Doodleom obilježio ovaj dan te ilustraciju možete podijeliti društvenim mrežama.

Tako se danas možete priključiti podnevnoj šetnji Zagorkinim tragom po Zagrebu pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, prilikom koje će se predstaviti drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanja Vodiča Zagorkinim tragom kroz Zagreb (okupljanje kod spomenika banu J.Jelačiću u 12 sati) ili večernjoj šetnji Zagorkina priča pod kostimiranim vodstvom Martine Findrik i Ane Zbiljski kroz događaje iz Gričke vještice (okupljanje kod spomenika M.J.Zagorki u Tkalčićevoj ulici u 19 sati).

Zagreb,29.08.2004 (kultura) - Marija Juric Zagorka, uz tekst J.Mandic.

Osim danas, u nedjelju, 6. ožujka, u 12 sati Centar priprema posebno iznenađenje! U suradnji s Udrugom za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona/Zagreb Makerspace s ciljem uvođenja intermedijalnih praksi i maker culture, predstavit će se DIY hologram s likom Zagorke. Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke otvoren je od 11 do 16 sati, na Zagorkin rođendan 2. ožujka, u četvrtak 3. ožujka i nedjelju 6. ožujka (uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma Zagorka autorice Biljane Čakić Veselič u 14 sati).

Marija Jurić Zagorka djelovala je i jedno vrijeme uređivala časopis Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji ju je nagovarao na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti te su neka njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.

zagreb

Sve zainteresirane molimo da potvrde svoj dokazak na e-mail zenstud@zenstud.hr, a za sve detalje pratite Facebook stranicu ili službenu web stranicu. Broj sudionika/ca ograničen je na 40 osoba.

Foto: TZGZ, Facebook

Komentari