Odličan umjetnički i humanitarni projekt

Projekt engleskog naziva “Species in Pieces” nastao je iz potrebe za osvješćivanjem o izumirućim životinjskim vrstama i potrebom za kreativnim izražavanjem. Kada se te dvije potrebe spoje nastane jedna iznimno hvalevrijedna i kreativna inicijativa koja svakoga može potaknuti na humanitarno djelovanje, no i kreativno izražavanje. Bez obzira ima li ta osoba kreativnu crtu ili ne.

Species leptir post2

“The Edge of Existance” program je jedinstvene globalne inicijative za očuvanjem, specijalizirana usko za određene životinjske vrste kojima najviše i najbrže prijeti izumiranje. Kratica EDGE stoji za englesku frazu “Evolutionary Distinct and Globally Endangered” što u slobodnom prijevodu znači “evolucijski različito i globalno ugroženo”. Naime, radi se o vrstama koje imaju iznimno malo (ili uopće nemaju) povezanih drugih vrsta “rođaka” te su kao takve stvarno jedinstvene. Inicijativa projekta jest markirati ih, locirati i djelovati u smjeru njihova očuvanja.

“Species in Pieces” djelomično je i digitalni eksperiment. Osnovna tehnologija koja se koristi jest CSS što je kratica za engleski naziv Cascading Style Sheets. Skupa s HTML-om, JavaScriptom, CSS je tzv. kamen temeljac tehnologije koja se rabi kako bi se kreirale vizualno zanimljive web stranice, korisnička sučelja za web aplikacije i korisnička sučelja za mnoge mobilne aplikacije. Svaki oblik, svaka životinja, dorađivana je s novim setom koordinata. Nisu se upotrebljavali nikakvi trikovi kako bi se postigli ilustrativni rezultati, bez obzira na kod ili grafiku. Točku po točku, oblik po oblik, sve je ručno stvoreno putem personalizirane određene finkcije ilustracije.

Species oryx post 3

Kod svake ilustracije svake vrste životinja možete jednim do dva klika mišem saznati o kojoj se vrsti radi, gdje živi, zašto je pred izumiranjem, video o vrsti te kako pomoći. Sva skupljena sredstva putem ovog kreativnog projekta, bilo kupnjom nekih od vizuala u određenom mediju, digitalnom ili analognom, bilo direktnom donacijom idu za financiranje “The Edge of Existance” programa. Sve informacije o projektu, kako se uključiti te sve o kreativnoj strani priče možete saznati na species-in-pieces.com.

Foto: Species in pieces

Komentari