Hrvatskom studiju nagrada za najbolju kuću na svijetu

World Architecture Festival, najveći i ujedno najprestižniji sajam arhitekture ove godine održao se u Singapuru, gdje je u kategoriji ‘House – Future Projects’ nagradu najbolje kuće na svijetu otišlo u ruke zagrebačkom studiju Proarh.

post 3

Ova sakrivena kuća, uklopljena u okoliš otoka Visa nosi naziv Issa Grotto Hill House, a potpisuje ju arhitekt Davor Mateković. Vodio se nepostojanjem infrastrukture i strminom terena na tom području, a dizajn kuće proizašao je iz primarnih životnih potreba – spavanja, jedenja, druženja i rada.

post 2

Ideja arhitekta bila je uklopiti kuću u mediteranski okoliš i brežuljke otoka Visa. Sama parcela na kojoj bi se nalazila kuća iznosi 7000 kvadrata, dok je Mateković za samu kuću predvidio prostor od dvjestotinjak kvadrata, koja bi se kako vizualno, tako i funkcionalno uklopila u okoliš kao potpuno energetski autonomna jedinica.

post 4

Solarni paneli predstavljaju logičan izbor izvora električne i toplinske energije, dok bi se za pitku vodu, bazen, solarnu tekućinu i navodnjavanje koristila kišnica. Maslinik je zamišljen za pasivno hlađenje, gdje bi gusti hlad stvarao hladniji zrak koji bi funkcionalno rashlađivao rezidenciju.

post 1

Ovo je veliko priznanje za Proarh studio, kao i za samog arhitekta Matekovića. Osim ovog prestižnog priznanja Proarh studio nedavno je osvojio nekoliko nagrada, no istaknuli bismo German Design Award u kategoriji Excellent Communications Design – Architecture za svoje projekte Stone House u Dalmaciji i Villa Materada u Istri.

Tekst: Aida Poparić

Foto: proarh.hr

Komentari