Hrvatski produkt dizajn na tjednu dizajna u New Yorku

Na tjednu dizajna u New Yorku koji će se održat od  15. do 18. svibnja 2015. pod nazivom  WantedDesign, svoje radove predstavit će hrvatski dizajneri interijera Grupa, Numen / For Use, Novak – Mikulić & Ružić, Roman Vlahović, Svjetlana Despot, Sanja Rotter i Ljiljana Kolundžić.

1Grupa_ili_ili viseće lampeNASLOVNA

Grupa, ili – ili viseće lampe

Navedeni dizajneri predstavit će proizvode za svakodnevnu upotrebu, kućanske potrepštine I namještaj, predstavljajući eksperimentiranje s proizvodnjom I raznolikost suvremenog dizajna u Hrvatskoj.

Sanja Rotter - Woodoir češljevi

Sanja Rotter – Woodoir češljevi

‘Bilo da se radi o nuždi ili iz potrebe za  praktičnošću, produkt dizajn je u prošlom desetljeću u Hrvatskoj doživio procvat koji je doveo do novog vala kreativnosti u dizajnu interijera  i samoj produkciji. O uspjehu  Hrvatske scene produkt dizajna govore brojna priznanja koja su dodijeljena dizajnerima poput  Grupe i Numen / For Use. Ikon Arts Foundation sa zadovoljstvom će po prvi puta predstaviti izabrana djela pojedinih kreativaca na WantedDesignu 2015. i time po prvi puta uopće predstaviti Hrvatski produkt dizajn u SAD-u.’-  izjavila je direktorica i suosnivačica Ikon Arts Foundation-a Linda Mateljan.

3Roman Vlahovic_Lacescape stolPOST

Roman Vlahovic, Lacescape stol

Roman Vlahović  osmislio je prvi digitalno projektirani i proizvedeni stol u Hrvatskoj, koji slavi  bogatstvo i različitost čipke, a sama forma stola je čelični origami.

Lacescape stol spoj  je tradicije i  tehnologije, koristeći uzorke hrvatske čipke, koju je  digitalno obradio I  izradio u  bijelom čeliku.  Svaki stol izrađen je u  jednostavnom i minimalističkom obliku, da nalikuje origamiju –  poput stolnjaka od čipke. Obzirom na različite uzorke čipki svaki stol zapravo je jedinstven I unikatan obzirom na oblik i dizajn.   Svaki budući stol razvijat će se i u suradnji s naručiteljem, tako da bude u potpunosti individualan i neponovljiv .

5Svjetlana Despot_tabure KovertaPOST

Svjetlana Despot, tabure Koverta

S naglaskom na eko-friendly materijala, kroz serijal taburea pod nazivom Koverta, Svjetlana Despot pokazala je maksimalnu  razigranost i inovativnost. Izrađene su u cijelosti  od filca tkanine,  bez ijednog šava iako se radi o proizvodu od tekstila. Fleksibilnost i mekoća filca iskorištene su u transformaciji 2D forme u voluminozne 3D objekte, uvlačenjem i provlačenjem ključića od filca ili preklapanjem.

‘Odabrani dizajneri pokazati će  svoju naklonost  za lokalne materijale, tradicionalne tehnike izrade, ali zadržavajući taj  puritanski oblik I  čistoću izrade. Njihova uporaba tehnologije je minimalna, a fokusirani su  uglavnom na lokalno obrtništvo i proizvodnju, eksperimentirajući sa svojim proizvodima. Njihovi radovi su zaista  suvremeni izraz hrvatske baštine i tradicije. ‘ – izjavila je kustosica Mirna Morphis.

Komentari