Hrvatski brendovi koji ne testiraju na životinjama

bunny post

@bunnymama

Zadnjih godina sve je više osviještenih ljudi, kupaca i korisnika kozmetičkih proizvoda koji traže baš one koji nisu testirani na životinjama. Iako postoje više web stranica i portala na kojima se takav, iznimno etički, način života promovira, često se nalazimo u dvojbi jesu li ti proizvodi jednako kvalitetni, skuplji te dostupni u svim bližim dućanima.

Odgovor na sva ta pitanja na našu veliku sreću jest pozitivan. Ne morate uvijek ići u kupovinu do specijaliziranih dućana, jako često ih možete naći i u najbližem, kvartovskom dućanu. Kupnjom tih proizvoda pomažete jednoj novijoj, no pozitivnoj industriji, koja iako brine za vaš dobar izgled i zdravlje, spašava živote mnogih pokusnih kunića, zamoraca i drugih nedužnih bića.

@rafaelmantesso

@rafaelmantesso

Iako je više od nekoliko stotina brendova zabranilo pokuse na životinjama, velika većina korporacija i dalje nastavlja tu okrutnu praksu, a izbjeći ih možete ako se bacite na istraživanje i ako vam internet postane najbolji prijatelj. Na vašu sreću, baš to smo mi i učinili te donosimo popis nekih od brendova koji su svima lako (ili barem lakše) dostupni.

Često takvi proizvodi imaju na sebi deklarirani i označeni dio da nije testiran na životinjama – tekstualno ili oznakom HCS tj. humanog standarda kozmetike (Humane Cosmetics Standard), a ponekad je označen i kao veganski. Nađete li te oznake, budite sigurni da koristite humanu i ekološku kozmetiku.

Esencijalna ulja

Prirodna kozmetika Alva u svojoj ponudi ima razne proizvode kozmetičke preparativne i dekorativne namjene, no ističu se kao prvi europski proizvođač prirodne kozmetike koji je uvozio ulje čajevca iz Australije i danas još uvijek prikupljaju ulje čajevca na organskoj farmi čajevca koju su sami osnovali.

Brend Aromara pionir je aromaterapije u Hrvatskoj. Pristupačnim cijenama, čari i blagodati eteričnih i biljnih ulja njihovim proizvodi dostupni su svima – znatiželjnicima, maserima, profesionalnim aromaterapeutima te zaljubljenicima u ulja za njegu tijela i onima koji će to tek postati. U Aromarinom asortimanu proizvoda pronaći ćete sinergijske spojeve s potvrđenim farmakološkim djelovanjem, čista eterična ulja vrhunske kvalitete, mješavine eteričnih ulja, hladno prešana biljna ulja, liniju za njegu tijela i masažu te hidrolate i maslace.

aromara post

Aromatični kutak je kako sami kažu ‘mjesto gdje se stvara prirodna kozmetika’.U svojoj ponudi imaju odlične kreme za lice, za problematičnu kožu, liniju za tijelo i njegu kose. U slučaju da ipak njihovi proizvodi nisu dostupni u vama najbližem dućanu, tu je uvijek njihov web shop preko kojeg možete naručiti proizvode na svoju kućnu adresu.

Brend Atea ima dugu tradiciju, čak od 1974. godine kada su nastali prvi ručni primjerci njihovih kozmetičkih proizvoda. Danas već treća generacija nastavlja s istim žarom stvarati prirodnu kozmetiku koja je našla svoje zadovoljne kupce po cijeloj Europi. Cilj je korištenjem visokokvalitetnih proizvoda ljude približiti prirodi, tako da su čak i njihovi poklon proizvodi ručni rad – od pripreme pa sve do gotovog proizvoda – svaki sapun pojedinačno je obrađen i svaki bath fizzie ručno zamotan… U pripremi proizvoda koriste samo domaće sastojke i namirnice kao što su nježna istarska lavanda, mirisni ružmarin i kamilica, plod neretvanske sočne mandarine, srebrno-plavi eukaliptus, menta iz susjednog vrta, limun, maline, jabuke, jagode, šumska đurđica, egzotični mirisi i okusi poput maracuje i ananasa, više vrsta slatke, jestive vanilije i čokolade, božićni Tei orange i cimet…

face6

Svakako svima dobro poznati industrijski brendovi Rosal, Melem, Asebon i Plidenta također su ‘cruelty free’ proizvodnje i kao takvi odličan odabir za sve one koji vole lakšu i bržu kupovinu. Iako industrijski, visoka ekološka osvještenost i korištenje namirnica u proizvodnji koje nisu testirane na životinjama te i sam krajnji proizvod koji nije testiran na životinjama, čine ih odličnim odabirom za svakodnevnu njegu cijele obitelji.

Jedan od prvih i prepoznatljivijih brendova u ekološkoj kozmetičkoj industriji svakako je Encian. Skoro svako kućanstvo ima njihovu univerzalnu Nevenovu mast i Aloe vera gel koji svakako dobro dođu ljeti kada se ponekad predugo i neprimjereno izlažemo suncu. Ova dva proizvoda stvarno su pravi melem za kožu.

13592822_1132723960103702_6396488820237313417_n

Nikel kozmetika, osim što kontinuirano osvaja razne nagrade, sveprisutna je u raznim dućanima diljem Hrvatske te tako sve blagodati biljaka netaknute prirode hrvatskog podneblja čini dostupnijim i bližim svakom kupcu. Uz inovativne djelatne komponente suradnika uglednih svjetskih istraživačkih laboratorija koji posjeduju vrhunske biotehnologije u službi prirodnih supstanci, njihovi proizvodi donose optimalnu učinkovitost na ljepotu i zdravlje.

Olival kozmetika razvila se na starim farmaceutskim recepturama, prirodnim sastojcima i novim saznanjima u kozmetologiji i tehnologiji. Znanje, stručnost i iskustvo stvorilo je malu uspješnu tvrtku koja se već 21 godina bavi proizvodnjom kozmetičkih proizvoda za njegu i zaštitu tijela. Sve je započelo u prizemlju obiteljske kuće kada je vlasnica Olivala, mr.pharm. Vlasta Pojatina pokrenula malu galensku proizvodnju i po tradicionalnim farmaceutskim formulacijama započela izradu originalnih kozmetičkih proizvoda iz sirovina prirodnog porijekla. U svojoj ponudi imaju linje za kosu, lice, tijelo, sunčanje te posebne preparate starih receptura.

13450926_10153707740697965_8805045350104953444_n

Ulola donosi proizvode koji su zbog potpuno prirodnih sastojaka pakirani u hermetički zatvorenu ambalažu prehrambene kvalitete koja garantira sigurno očuvanje prirodnih svojstava. Ulola kozmetika napravljena je od eteričnih i biljnih ulja, organskih maslaca, meda i pčelinjeg voska, mediteranskog bilja, čokolade, voćnih i cvjetnih esencija, najfinijih ulja i ‘darova’ prirode našeg podneblja kao što su: maslinovo ulje, eterična ulja lavande, ružmarina, naranče, meda, pčelinjeg voska, glina, alge… Iako su isprva postali prepoznati po svojim odličnim sapunima, brend je razvio nekoliko linija koje će zadovoljiti i najzahtjevnijeg kupca.

T.R.

Foto: Facebook, Instagram

Komentari