Hrvatski balonaši iznad Dubaija

Hrvatski balonaši i padobranci borave u Dubaiju, gdje na Svjetskim zračnim igrama brane boje Hrvatske među više od 1000 sportaša iz 54 zemlje, koji se natječu u 23 discipline. Helikopteri, avioni, baloni na vrući zrak, zračni brodovi, žiroplani, zmajevi, padobrani itd. dopremljeni su iz cijeloga svijeta, a svi sportaši dočekani su najtoplijom dobrodošlicom.

baloni2

Već spektakularnom ceremonijom otvaranja koja je svojom produkcijom bila dostojna Olimpijskih igara, a na kojoj su nazočili Sheik Mohammed bin Rashid al Maktoum i njegov sin prijestolonasljednik, i sam ljubitelj zračnih sportova, Sheik Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, Dubai se pokazao u najboljem svjetlu i dao naslutiti da za organizaciju ovih Igara neće štedjeti ni na čemu. Fenomenalna režija, savršena scena i rasvjeta, vrhunski plesači i akrobati, hologramske projekcije i 3D animacije proveli su gledatelje kroz povijest ovog pustinjskog naroda, dočarali njihovu ljubav prema avanturi i tradiciju zajedništva koja je temelj samih Emirata. Pokazali su kako se sve te vrijednosti spajaju na ovim Olimpijskim igrama zračnih sportova, jer na njima najhrabriji avanturisti istovremeno odmjeravaju snage te pokazuju neizmjerno poštovanje jedni prema drugima, ali i prema nebu, koje je njihova arena.

baloni8

Upravo su baloni na vrući zrak, među kojima i balon Grada Zagreba, pred tisućama gledatelja i kamerama medija iz cijeloga svijeta otvorili ovo događanje kada su 2. prosinca 44 balona preletjela Dubai u znak proslave 44. godišnjice Emirata. Već se tada moglo predvidjeti da će ovaj događaj za balonaše biti uistinu nešto posebno.

baloni7

“Biti u društvu najboljih svjetskih sportaša, braniti boje svoje države i predstavljati svoj grad predivnim balonom Grada Zagreba neizmjerno je velika čast. Uz to, svatko od nas u Dubaiju je u ovih nekoliko dana odletio jedan od najljepših letova života! Teško je zamisliti kakav je to osjećaj kada poletite s obale, u sjeni fantastičnih nebodera, u istome letu preletite nevjerojatne građevine poput Burj al Araba i Burj Khalife, lebdite tik iznad površine Arapskog zaljeva, dok vas vjetar nanosi na jednu od pješčanih palmi, najimpresivnijih građevina koje je stvorio čovjek, a potom se uzdignete, preletite te iste nebodere i tek nešto kasnije sletite u netaknutu pustinju, okruženi devama i antilopama. Uistinu čudesan doživljaj!”, kaže pilot Igor Mikloušić, naš reprezentativac.

baloni5

Prizori balona iznad Dubaija doista oduzimaju dah te su velika atrakcija za promatrače – one koji svaki dan u tisućama pune tribine i promatraju uzlijetanja, ali i sve one koji tijekom 12 dana usmjere pogled prema nebu. U Dubaiju borave ljudi iz cijeloga svijeta i svi su, neovisno o dobi, sretni kao mala djeca u blizini balona. Boje Hrvatske u Zagreb balonu brane Igor Mikloušić, Bojan Kugler, Ivan Cvirn, Marija Petrić Mikloušić i Iva Šulentić iz Balon kluba Zagreb, a vođa hrvatske delegacije je Dragan “Tom Balon” Mikloušić, hrvatska balonaška legenda. Trenutno ekipa zauzima visoko 15. mjesto, a utrke se održavaju dva puta dnevno, svaki dan, osim pauze od dva dana zbog jakog vjetra.

baloni3

Napredak naše balonaške reprezentacije možete pratiti na službenim Instagram, Twitter i Facebook stranicama, ali i koristeći hashtag #balloonteamcro i #wagdubai.

baloni6

baloni4

Komentari