Hrana za trudnice

Trudnoća je sama po sebi zahtjevno razdoblje, a svakodnevne dileme ne olakšava ni izbor hrane. Jesti za dvoje velika je odgovornost, a različite informacije sa svih strana stvaraju dodatni pritisak, pa je teško oduprijeti se porivu da napadnete hladnjak u potrazi za nezdravim kalorijama.

jaime

 

Vjerojatno nema trudnice koja nije čula nebrojene savjete u vezi prehrane, ne samo od strane doktora nego vjerojatno i susjedine tetke iz trećeg koljena ili nekog sličnog. Naravno, svi oni žele samo najbolje, ali slušati tolike kontradiktorne savjete često je naporno. Smijete li jesti sirovu hranu? Ima li riba previše žive? Moraju li jaja biti tvrdo kuhana? Ovo su samo neka od pitanja koje se pojavljuju, a svaka majka želi ono što je najbolje za dijete, pa se bolje raspitati i educirati kako bi trudnoća prošla u najboljem redu.

02

Sirovu hranu uistinu je najbolje izbjegavati zbog raznih bakterija i virusa. Ako ste ljubitelj sushia, morat ćete malo pričekati prije nego odete po svoju omiljenu rolicu. Dimljenu ribu također izbjegavajte, osim ako nije sastojak u nekom kuhanom jelu. Ribu i morske plodove dobro skuhajte prije konzumacije, a ako ne znate odakle dolaze i postoji li opasnost od zagađenja vode, pripazite na količinu koju konzumirate. Isto tako izbjegavajte nedovoljno kuhano meso i jaja, kao i jela koja sadrže sirovo jaje.

03

Ono što vaša prehrana svakako treba sadržavati je dovoljna doza nutrijenata kao što su proteini i kalcij za djetetove kosti i tkiva i više željeza koje će pomoći crvenim krvnim stanicama u prijenosu kisika. Žitarice cjelovitog zrna ojačane su folnom kiselinom i željezom, a imaju i više vlakana od običnih. Takve žitarice jedite za doručak u obliku kaše ili kruha, a tijekom dana bijelu rižu zamijenite smeđom. Mahunarke su također dobar izbor jer sadrže željezo, kalcij i protein, pa ih uključite u salate, juhe i jela s tjesteninom.

04

Već smo spomenuli da nedovoljno kuhana jaja, ribu i morske plodove trebate izbjegavati, ali oni dovoljno kuhani vrlo su povoljni za vaše zdravlje u trudnoći. Pobrinite se da su jaja tvrdo kuhana jer sadrže vitamine i minerale bitne za razvoj djeteta, ali i proteine. Od ribe i morskih plodova konzumirajte račiće, lososa, bakalar, soma i pastrve jer imaju manje žive. Kao i jaja, ribu i morske plodove bitno je dobro skuhati prije konzumacije. Mliječne proizvode s manje masti uključite u obroke na dnevnoj bazi. Grčki jogurt je najbolje rješenje jer ima više proteina od običnog, a možete ga dopuniti raznim voćem.

05

Ako vam fali inspiracije, pokušajte sa sljedećim menijem: za doručak grčki jogurt sa žitaricama i svježim voćem (možete dodati i orašaste plodove), za ručak pripremite pečenu piletinu s krumpirom i povrćem, a za večeru juhu od brokule i graška.

Foto: Instagram @jamie_king

Komentari