Hoće li utvrda Sv. Nikole postati dio UNESCO baštine?

sv nikola post

Jedna od najpoznatijih šibenskih znamenitosti – utvrda Sv. Nikole nominirana je za prestižnu listu UNESCO svjetske baštine! Službena procjena  odvit će se tijekom svibnja 2016. godine, a sva službena tijela, uključujući i ministarsto kulture obaviješteni su o toj odluci prije par dana.

Originalna ideja prijave došla je od strane talijanskog ministarstva kulturnog nasljeđa i baštine koje je u svojoj prijavi uključilo talijanske utvrde od 15. do 17. stoljeća s područja Italije, Hrvatske i Crne Gore. Ova nominacija, a tek primanje na listu, učinit će mnogo za percepciju važnosti hrvatske kulturne baštine te dobivanje sredstava od nadležnih tijela za obnovu, promociju i turizam.

sv nikola post 2

Veliki će to korak biti za Šibenik ako nominacija bude na kraju prihvaćena, Sv. Nikola bit će čak druga lokacija iz Šibenika na ovoj prestižnoj listi. Zagovara se i otvaranje utvrde posjetiteljima i turistima kako bi se sredstva od ulaznica mogla namijeniti za njezinu obnovu, a stavljanjem utvrde na listu svakako će pridonijeti povećanom iteresu za ovu karakterističnu utvrdu u šibenskom zaljevu.

Foto: sibenik-tourism.hr

 

Komentari