3 kulinarske emisije najzabavnijeg svjetskog chefa

heston-blumenthal-6

Postoji šačica poznatih svjetskih chefova koji su postali poznati širokim masama zahvaljujući svojim pojavljivanjima u TV-emisijama, kao i kulinarskim dostignućima. Televizija je u domove donijela neka nedostižna mjesta i restorane od kojih o mnogima možemo samo sanjati, ne samo zato što su cijene paprene, već zato što se nalaze na drugom kraju svijeta.

Jedan od popularnijih chefova je i Heston Blumenthal u čijim emisijama najčešće pratimo momente kulinarske magije. Iako molekularna kuhinja više nije na svom vrhuncu, Heston Blumenthal istaknuo se kao jedno od njenih najprominentnijih lica kad je bila apsolutni hit. Vlasnik restorana The Fat Duck u blizini Londona postao je poznat po svojim čarolijama koje izvodi na tanjurima sretnika koji su uspjeli dobiti stol i isprobati sve na licu mjesta.

Hestonova gozba (Heston’s Feast)

Emisiju Hestonova gozba mogli smo hvatati i na kanalima koji se prikazuju u Hrvatskoj, a ako ste je ikad pogledali vjerojatno ste se ‘zakačili’ na stvaralaštvo ovog chefa. Premisa svake epizode bila je istraživanje ključnih momenata britanske povijesti te baziranje nekoliko sljedova jela na njima. I sve to pred biranom publikom britanskih javnih lica.

heston-blumenthal-5

Hrana se pred našim očima rastapala, pretakala, skakala iz tanjura, pretvarala u jestive tapete i jedaći pribor – apsolutna fantazija! Poželjeli smo biti tamo s gostima emisije i uživati rastavljajući jestivu kućicu od Ivice i Marice ili isprobavati menu po uzoru na ludi svijet Willyja Wonke, što su bile samo neke od tema. Show je završio s prikazivanjem nakon jedne sezone, no svi željni ludog kulinarskog eksperimenta mogu nabaviti i knjigu Hestonovih gozbi te pokušati rekreirati jela u svom kuhinjskom laboratoriju.

Hestonova fantastična jela (Heston’s Fantastical Food)

2012. uslijedila je još jedna vrlo zabavna emisija – Hestonova fantastična jela. U njoj je Heston kreirao ‘supersize’ varijacije tipičnih britanskih jela, slatkiša, umakao gigantske kekse u čaj, izradio golemi engleski doručak, a sve kako bi pokazao da je kuhanje uvijek igra. Na oduševljenje svih prisutnih.

heston-blumenthal-2

Kod Hestona se hrana veže uz emocije i to jasno želi naglasiti svakom svojom emisijom, kroz epizode pratimo njegova istraživanja, eksperimentiranje sa znanošću da dobije točno ono što želi i ulazi u laboratorij da kreira neočekivano. Pogledajte prvu u nizu epizoda u nastavku!

Hestonov svijet (Inside Heston’s World)

U jednoj od najnovijih emisija, emitiranih ove godine, ulazimo u stvarni svijet Hestona i njegovog popularnog restorana The Fat Duck. Za vrijeme renoviranja originalnog restorana u Engleskoj, Heston je odlučio cijelu mašineriju preseliti u Australiju unutar pop-up iskustva te zatim cijelu postavu vratiti nazad. Nažalost, to ga je koštalo statusa restorana s tri Michelinove zvjezdice jer nije bio otvoren za vrijeme ocjenjivanja.

heston-blumenthal-3

Dok gledamo kako izgleda jedan tipičan dan u restoranu, pratimo i nastajanje novog menija koji će se posluživati u Engleskoj. Za novi menu Heston je osmislio brojne inovacije koje se moraju realizirati, a tema je putovanje kroz vlastita sjećanja, djetinjstvo i angažiranje svih osjetila da gosti ostvare unikatno iskustvo. Konobari su posebno trenirani da izvuku najbolje iz svakog slijeda jela, što se ostvaruje pomoću hrane, ali i specijalnih gadgeta. Četverodijelna emisija emitirala se i na kanalu 24 Kitchen, gdje ste je mogli ‘uloviti’.

heston-blumenthal-7

heston-blumenthal-8

Foto: SBS, Channel 4

Komentari