3 aktivnosti za bolji razvoj djeteta

helen3

Koje su aktivnosti važne za djetetov razvoj i kada je pravo vrijeme za poticanje na „ozbiljno“ bavljenje interesima – glazbom, sportom i stranim jezikom? Želite pripremiti dijete na učenje? Ne zaboravite igru! Ona je osnovna i najvažnija aktivnost te pravo svakog djeteta. Svako je učenje uspješnije ako sadrži elemente igre ili se odvija kroz igru.

helen1

Komunikacija i razvoj govornih vještina pomažu djetetu da se izrazi i uspostavi vezu s okolinom, zbog čega je poticanje ovih aktivnosti bitan dio djetetova razvoja. Druženjem pak dijete stječe društvene vještine, uči o socijalnoj interakciji i gradi prijateljstva. Podržite djetetovu želju da se bavi sportom, glazbom ili učenjem stranih jezika.

helen doron post 2

Koliko će dijete uspješno svladati aktivnosti za koje je izrazilo interes? Hoće li mu one biti korisne? Kako istovremeno ne umanjiti užitak igre? Odgovori se kriju u djetetovoj dobi, ali i u izboru aktivnosti. Kada početi sa sportom, glazbom i učenjem jezika? Pravi trenutak za intenzivnije bavljenje individualnim i timskim sportovima ili za upis u glazbenu školu uvelike ovisi o djetetovu razvoju. Stručnjaci ne preporučuju intenzivnije bavljenje sportom u predškolskoj dobi, a – ovisno o vrsti sporta – s treniranjem je dobro početi između šeste i osme godine. Slično vrijedi i za osnovnu glazbenu školu, gdje idealna dob varira od djeteta do djeteta, te se preporučuje upis između šeste i 12. godine života.

helen doron post 4

No granica nema kad je o stranim jezicima riječ. Naprotiv – što ranije, to bolje! Možda vam zvuči čudno da djeca danas mogu učiti engleski jezik već s nekoliko mjeseci, no sjetite se da mnoga djeca strani jezik susreću već u vrtiću, dok je on u osnovnim školama obvezan.

Učenje jezika povećava kapacitet dječjeg mozga Intelektualna sposobnost osobe nije određena samo genetičkim ustrojem, već i veoma ranom stimulacijom koja potiče stvaranje neuronskih sklopova. Izlaganje djeteta stranom jeziku u što ranijoj dobi najbolji je način za stvaranje veza među neuronima te povećanje djetetove sposobnosti za intelektualni razvoj. U usporedbi s jednojezičnom, dvojezična djeca postižu znatno bolje rezultate. I brojni stručnjaci ističu kako je najbolje vrijeme za učenje stranog jezika predškolska dob.

helen2

U prilog ovome govori i činjenica da je komunikacija na stranim jezicima jedna od ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje u Nacionalnom kurikulumu za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, koje je hrvatska obrazovna politika prihvatila iz Europske unije. Važnost ranog usvajanja stranog jezika može imati pozitivne učinke koji se ogledaju u cjelovitom razvoju djeteta, kroz njegovo zanimanje za učenje jezika, ali i drugih kultura i običaja. Na tragu toga su i nastojanja da se učenje stranog jezika uvede u sve dječje vrtiće do 2020. godine.

Ništa nije složenije od učenja jezika, a ipak sva djeca s lakoćom nauče materinski jezik. To je zato što je dječji mozak programiran za učenje jezika sve do šeste godine. U tom se razdoblju u neuronskim putevima stvaraju dragocjene veze koje se nakon šeste godine više ne mogu formirati. Zato pružite svom djetetu priliku da nauči najmanje jedan strani jezik jer će to znatno povećati kapacitet njegova mozga te mu podariti doživotno poznavanje dodatnog jezika. Pobrinite se da to učenje bude sustavno i zabavno.

helen doron post naslovna

Kako je kod djece u procesu učenja igra izrazito važan faktor, glavni moto metode Helen Doron Early English jest da učenje mora biti zabavno. Tečajeve Helen Doron razvili su stručnjaci s velikim iskustvom u podučavanju engleskog jezika, a vode ih posebno kvalificirani učitelji. Helen Doron English fokusira se na poticanje svih osjetila i kreiranje prirodnog okruženja u kojem djeca svladavaju engleski naglasak, izgovaraju svoje prve engleske riječi i usvajaju vokabular. Sve se radi uz glazbu, pokrete i igru.

helen doron post 2

Od pokretanja 1985. godine do danas metoda Helen Doron postala je vodeća inovativna metoda učenja engleskog jezika za bebe, djecu i mlade diljem svijeta. U Helen Doron školama možete pohađati posebno osmišljen tečaj Baby’s Best Start, namijenjen bebama u dobi od 3 do 24 mjeseca te njihovim roditeljima, bakama i djedovima. Baby’s Best Start uključuje sedam različitih tečajeva u jednom: engleski jezik, društveni razvoj, predčitalačke vještine, glazba i ritam, moždani razvoj, znakovni jezik za bebe i tjelesni razvoj.

Nastava se provodi u malim grupama s djecom i roditeljima jedanput tjedno. Ovo je ujedno i savršena prilika za zbližavanje s vašom bebom! Uz engleski jezik, djeca uče i o lijepom ponašanju, poštovanju prema prirodi i životinjama. Pogledajte isječak iz crtića Sunny the Cat:

Glazba je važan dio učenja stranog jezika i temeljni dio svih tečajeva Helen Doron, a interaktivni pristup omogućuje da učenje engleskog nije ograničeno na učionicu. Helen Doron nudi obilje online aktivnosti koje su zabavne, edukativne, obogaćuju učenike i pomažu im da sa samopouzdanjem progovore engleski jezik. Učenjem prema metodi Helen Doron djeca postižu rezultate brže nego u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja zato što jezik uče u zabavnom i kreativnom okruženju, uz puno kretanja i interakcije.

Prijavite se za besplatan ogledni sat na jednoj od 30 lokacija u cijeloj Hrvatskoj i provjerite zašto je Helen Doron English engleski koji djeca vole. Prijaviti se možete putem web-stranice www.helendoron.hr.

Komentari