Nekoliko savjeta da svoje putovanje učinite više ‘eco-friendly’

@awizenpaulina

Iako putujemo kroz cijelu godinu, prava sezona tek počinje. Mnogo se piše i priča o utjecaju putovanja, točnije prijevoznih sredstava koje koristimo na okoliš i zemlju. Nažalost, zagađenje ne možemo zaustaviti, no možemo ga smanjiti. Eco-friendly koncept življenja kod nas se polako, ali sigurno osvještava, no što je s putovanjima? Naravno da ne možemo jednostavno ignorirati avione i automobile te s ruksakom na leđima prevaliti kilometre. No, postoji cijeli niz naizgled malenih, ali ustvari velikih stvari koje možete napraviti prije, tijekom i za vrijeme putovanja te ga tako učiniti više eco-friendly.

Eco-friendly pakiranje kofera

@alexiiteresa

Uzbuđeni ste jer godišnji odmor napokon je stigao i vrijeme je da spakirate pola ormara u kofere. Onako za svaki slučaj da se sve što posjedujete nađe pri ruci, a već znate da to ionako nećete nositi. S tim stavom često odlazimo na put bez obzira radi li se o vikendu ili odmoru u trajanju od desetak i više dana. Koliko nam je zaista potrebno? Neka vam u traženju odgovora na to pitanje pomogne činjenica da ako putujete avionom – svaki kilogram se računa. Osim što ćete platiti naknadu ako prekoračite dozvoljeni limit, što je prtljaga teža, a time i ukupna težina aviona to će i emisija karbona biti veća.

U hotelu kao i kod kuće

@karinaross

Sigurno se pitate o čemu je riječ. Jedan od najjednostavnijih načina da svom putoholičarskom pohodu dodate eco-friendly predznak je da svoje odsjedanje u hotelu tretirate baš kao i kod kuće. Razmišljajte ekonomično, gasite svijetla u prostorijama gdje ne boravite, ručnike koristite umjereno baš kao i puštanje vode dok perete zube ili se tuširate.

Manje grupe više beneficija

@ralinalenarovna

Ako razmišljate o grupnom putovanju, prije rezerviranja svoje ture provjerite broj ljudi u grupi s kojom ćete putovati. Naime, neke studije su dokazale da manje grupe ostavljaju manji trag na okoliš za razliku od onih velikih. Uz to, pokušajte dijeliti prijevoz i uvijek koristite onaj javni ako situacija ne iziskuje baš vlastiti prijevoz. Osim što se time smanjuju štetne emisije, gužve na cesti i općenito stres u prometu, eco-friendly način putovanja omogućit će vam i bolje povezivanje s ljudima i potencijalno sklapanje nekih novih prijateljstava.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori