Sve o restoranu Graben30

graben-30-nove-12

Početkom listopada, u srcu Beča i jednoj od najprometnijih njegovih ulica – Grabenu – na broju 30, otvoren je restoran, lounge bar i klub u jednom. Ime je dobio po ulici u kojoj se nalazi, a najveća zanimljivost je da se radi o hrvatskoj investiciji.

graben-30-nove-9

Na natječaju za prostor u kojem se nalazi Graben30 priliku su dobili Ivan Bušljeta i Ozren Brunović koji stoje iza kluba Papaya na Zrću, a cijeli je interijer od 600 kvadrata uredio Studio Franić Šekoranja. Ovaj je projekt bio veliki kreativni izazov za cijelu ekipu, a istovremeno prvi javni prostor koji su Saša Šekoranja i Dean Franić uredili van Hrvatske.

graben-30-nove-1

Graben30 obuhvaća trenutno najvrući trend na svjetskoj sceni – multifunkcionalan prostor ujedno je lounge, restoran i klub s cjelodnevnom ponudom, od doručka, bruncha i afterwork koncepta do večere i noćne zabave. U sklopu Grabena pronaći ćete čak i dućan s pralinama.

graben-30-nove-5

graben-30-nove-13

U interijeru se spajaju eklektični s industrijalnim stilom i protežu se kroz sva tri dijela, odnosno tri etaže. “Kada dizajniramo javne prostore pokušavamo rekreirati udobnost doma, ali i da pružaju doživljaj teatra”, govori nam Saša Šekoranja.

graben-30-nove-14

I taj je kontrast vidljiv u Grabenu30. Industrijske stepenice kojima se uspinjete na prvi kat i grafizmi na zidovima u opreci su, ali i komplementarni, raskošnim plišanim foteljama pastelnih boja u restoranu. Siva podloga zidova je odličan kontrast glavnom baru koji je pun vitraja, u centru je željezni zidni sat i cijeli izgled podsjeća na veliku parišku stanicu za vlakove. “Zadnji kat, gdje se nalazi klub, u potpunosti je i monokromatski kao zaliven u sivu boju istog tonaliteta gdje samo apstraktne linije prelaze sa zida na strop preko štukatura i namještaja te daju začudan i bezvremenski dojam”, dodaje Saša.

graben-30-nove-22

graben-30-nove-20

Što se restorana tiče, njegov je chef mladi Marko Alilović koji je posljednjih pet godina bio chef Boškinca na Pagu. Njegova je desna ruka Austrijanac Jürgen Ederer, jela koja nude su kombinacija moderne i tradicionalne kuhinje, bečkih i svjetskih specijaliteta. Upitali smo chefove ponešto o jelovniku – u nastavku čitajte što su nam otkrili.

graben-30-nove-15

1. S obzirom da se radi o domaćem konceptu u Beču, kako ste slagali jelovnik? Na kojoj kuhinji je naglasak?

Jürgen Ederer: O jelovniku smo dosta dugo razmišljali i na njemu radili. Svakodnevno smo testirali nepca bečkih gurmana vodeći se njihovim feedbackom, iskustvom i poznavanjem gastronomske scene Beča. Nakon puno kuhanja odlučili smo se za tzv. fusion cuisine koncept kombinirajući različite okuse i utjecaje svjetskih kuhinja. Naš jelovnik prošaran je internacionalnim jelima, no nismo izostavili ni tradicionalna bečka jela poput bečke šnicle i paprike huhn.

graben-30-nove-17

2. Koje bi specijalitete mogli izdvojiti kao najzanimljivije?

Marko Alilović: Teško je izdvojiti jedno jelo, no možda jedna od zanimljivijih priprema bi bio janjeći ramstek uz koji serviramo pesto od smrčka i pistacija, confitirani krumpir, kelj sa sušenim marelicama te janjeći jus.

graben-30-nove-11

3. Budući da se prvi mjesec od otvaranja bliži kraju, jesu li i gosti već odabrali svoje favorite?

Jürgen Ederer: Pokazalo se kako naši gosti odlično reagiraju na već navedenu janjetinu, naš carpaccio od hobotnice i beef tatar. Isto tako smo dobili pozitivan feedback na raznovrsnu ponudu deserata poput quinoe s bijelom čokoladom.

graben-30-nove-10

4. Koliko će se često mijenjati jelovnik? Hoće li se i karta pića mijenjati s njim?

Jürgen Ederer: Jelovnik planiramo mijenjati sezonski, ovisno o ponudi i kvaliteti namirnica karakterističnih za to vremensko razdoblje. Tako primjerice na novom jesensko/zimskom jelovniku možete pronaći razne varijante jela od bundeve, cikle i crnog bakalara.

graben-30-nove-3

5. Tko je majstor pralina i makarona? I kako se biraju okusi slastica?

Marko Alilović: Majstor pralina i makarona je Andreas Acherer, poznati europski slastičar iz Tirola. Suradnja se odvila preporukom Jürgena Ederera koji zajedno sa mnom drži dirigentsku palicu u kuhinji. Cijela paleta broji preko 30 različitih okusa pralina i makarona, zadovoljavajući tako raznovrsne ukuse naših gostiju. U ponudi imamo različite veličine kutija makarona i pralina koje su gosti već prepoznali kao savršen poklon za nadolazeće blagdane.

graben-30-nove-2

graben-30-nove-18

graben-30-nove-19

graben-30-nove-16

graben-30-nove-6

graben-30-nove-7

graben-30-nove-8

Foto: Duško Vlaović

Komentari