Najljepši božićni sajam u Berlinu

Ovo je već druga godina zaredom da me poznanica kontaktira da dolazi u Berlin na advent. Što je super, jer iako je Berlin vrlo popularna destinacija, nekako je za vrijeme blagdana manje posjećen i više se naginje Beču, Parizu ili pak Londonu. Nova godina je pak druga priča 🙂

Svaki kvart u Berlinu je mali grad za sebe i svaki ima vlastiti božićni sajam. U šetnji gradom uvijek naiđete na pokoju uličicu s malim štandovima koji odišu blagdanskom atmosferom. Naravno, nećete moći sve obići, ali ako vas put ovih dana navede u Njemačku prijestolnicu, jedan sajam morate posjetiti – Gendarmenmarkt ili da doslovno prevedem – božićna čarolija Gendarmenmarkta.

berlinsajam3

Glasi kao najljepši u Berlinu te se nalazi na divnom trgu ispred koncertne dvorane. Otvoren je svaki dan između 11 i 22 sati. Ulaz od 11 do 14 sata je besplatan, nakon toga se naplaćuje 1 euro. Upravo iz tog razloga svakog dana možete uživati u izvedbama gospela, solističkim koncertima, baletu, stand up komediji, operi, dječjim zborovima, plesnim skupinama itd. U noćnim satima, kad sva svjetla dođu do izražaja, započinje božićna bajka. Pregršt malih restorančića sa svijećama po stolovima, grijalice u obliku svjetiljki, dekice, kuhano vino, Njemcima omiljenje kobasice, guska i crveni kupus, kuhana šunka i domaće pivo. Naići ćete i na talijanske restorane te ultra popularne burgere.

berlinsajam4

Za sladokusce tu su prženi bademi, voće u čokoladi, čips od jabuka, njihov poznati ‘magenbrot’ koji je okusu sličan keksićima s đumbirom, quark loptice i meni najdraže ‘mutzenmandeln’ koje su dosta slične našim fritulama, valjda su mi zato i najdraže. 🙂 Inače ne toliko nasmijani Njemci, ovdje se pretvaraju u prave veseljake. U posebnom dijelu marketa pronaći ćete male dućane sa ručno rađenim prozvodima kao što su šeširi, torbe i nakit.

Za Novu godinu je organiziran doček uz ulaz od 12 eura. Ako kojim slučajem padne snijeg, osjećat ćete se kao u najljepšoj božićnoj slikovnici. Iako je ovo jedna potpuno drugačija slika Berlina, vjerojatno ona kakvim ga najmanje zamišljate, doživljaj je zagarantiran.

berlinsajam1

Foto: Gendarmenmarkt Facebook

Komentari