Francuska salata bez majoneze

Mama mi je odmah rekla: “Edita, francuska bez majoneze nije francuska”. Razmišljala sam da li da se diram u ovaj “sveti recept” bez kojeg apsolutno nijedno slavlje u Dalmaciji ne prolazi. Od blagdana do svadbi, francuska salata je rezervirana za posebne prilike. Ako je napravite za rođendan primjerice, gosti će odmah primijetiti da ste se jako potrudili. Nije komplicirana, ali ima dosta sjeckanja. Radi se na kile i jede se uz doručak, ručak i večeru, doslovno dok se sve ne pojede. Ni ovi blagdani neće proći bez francuske na stolu!

Odlučila sam pokušati, pa ako ovaj recept ispadne dostojna zamjena, objavit ćemo, ako ne, nema veze, preskačem. 🙂 Nije mogao biti samo prolazan, s obzirom na status koji francuska salata ima – morao je biti savršen! Do samog kraja nisam baš bila sigurna. Evo o čemu se radi. Majoneza salati daje određenu strukturu i slatkoću. To je ono što u majonezi volimo najviše. I to je ono što sam trebala postići. Slatkoću. Moja mama stavi i čajnu salamu, međutim kako ja nisam veliki ljubitelj bilo kakvih salama, koristila sam domaću slaninu.

francuska4

Moram vam priznati da sam se i sama iznenadila. Od početka sam nekako bila skeptična, ali ispalo je odličnoooooo – ni sama ne vjerujem! Radila sam vrlo male količine iz gore navednih razloga, ali vi ih naravno prilagodite svojim potrebama. Obzirom da je toliko volimo, da budi uspomene i da je jednostavno ne možemo prestati jesti nadam se da će se ova zdravija verzija naći na vašim blagdanskim stolovima! Ako ne kažete ukućunima da nema majoneze, neće ni primijetiti, obećajem! 🙂

francuska

Sastojci za dvije porcije:
2 jaja kuhana jaja
100 g kuhane mrkve
50 g kuhanog krumpira
100 g kiselih krastavaca
100 g slanine
2 žlice javorovog sirupa

Sastojci za “majonezu”:
150 g Crème fraîche
2 žlice grčkog jogurta
2 žlice svježe cijeđenog limunovog soka
2 žličice dijon senfa
1 žlica javorovog sirupa
2 žličice svježeg kopra
Sol
Krupni papar

francuska1

Sve sastojke sitno nasjeckajte. Slaninu prelijte s 1 žlicom javorovog sirupa i stavite peći na 200 stupnjeva dok ne bude hrskava. Zatim je dodajte ostalim sastojcima.

Sastojke za “majonezu” pomiješajte te pjenjačom istucite. Dodajte nasjeckanim sastojcima, po potrebi dodatno začinite. Držite u hladnjaku i poslužite hladnu.

francuska3

Uživajte! 🙂

Komentari