Filmski stil: muze Alfreda Hitchcocka

to-catch-a-thief

TO CATCH A THIEF

Plavi uvojci i hladni distancirani pogled krasili su strastvene i nerijetko manipulativne heroine filmova jednog od najvećih redatelja u povijesti filma, Alfreda Hitchcocka. Njihovi bogati i kompleksni karakteri obojeni su dubokom senzualnošću, koja se, iako je često zakomplicirala izmišljene živote tih predivnih ženskih likova, i više no pozitivno reflektirala u njihovom osobnom stilu.

marnie-1

MARNIE

Iz njegovih pedest godina stvaranja i između 47 snažnih i zanosnih ženskih figura, izdvojili smo njegove tri muze koje su nas jednako očarale svojom ljepotom, iznimnim glumačkim i modnim izričajem.

notorious

NOTORIOUS

GRACE KELLY (Dial M for Murder, Rear Window, To Catch a Thief)

rearwindow

REAR WINDOW

Grace Kelly bila je i sve do danas ostala je utjelovljenje Hitchcockove muze. Osim klasične ljepote, njezinu pojavu krasila je i gotovo opipljiva sofisticiranost s dozom misterioznosti. Najelegantnija od svih Hitchcockovih muza, Grace Kelly bila je i ona koja je izašla iz okvira hladne plavuše karakterističnog za sve glavne ženske likove do tad i u svoju interpretaciju unijela toplinu i živahnost.

rearwindow3

REAR WINDOW

Grace Kelly u tri Hitckcockova filma utjelovila je glavni ženski lik, a osim od kritike pohvaljenih nastupa, zahvaljujući svojoj toliko prirodnoj gracioznosti i eleganciji i odličnom odabiru kostima, iza sebe je ostavila neke od najljepših scena u povijesti filmske umjetnosti.

dial-m-for-murder-2

DIAL M FOR MURDER

Odjeća koju je nosila bila je jednako sofisticirana poput nje same. Blago valovita kosa, dijamanti i biseri savršeno su nadopunili njezinu filmsku garderobu ispunjenu jednostavnim, ali očaravajućim haljinama i voluminoznim suknjama.

dial-m-for-murder

DIAL M FOR MURDER

TIPPI HEDREN (The Birds, Marnie)

ptice

THE BIRDS

Posljednja od klasičnih Hitchcockovih dama, Tippi Hedren imala je čast utjeloviti glavnu žensku ulogu u njegovom posljednjem velikom filmu. Prije no što je utjelovila Marnie u istoimenom filmu kojeg danas smatramo posljednjim Hitchcockovim remek djelom, u jednom od najpoznatijih filmova uopće, Ptice, našla se u ulozi mlade i bogate pripadnice visokog društva čija se potraga za ljubavlju pretvori u noćnu moru.

ptice1

THE BIRDS

Njezin filmski modni ormar odgovarao je vremenu i visokom statusu njezinog lika u Pticama, odnosno buntovnoj naravi u filmu Marnie, a raskošna bunda i zeleni kostim samo su neki od komada memorirani u povijesti filmske kostimografije.

marnie

MARNIE

INGRID BERGMAN (Spellbound, Notorious)

spellbound

SPELLBOUND

Talentirana Ingrid Bergman u dva je Hitchcockova filma utjelovila glavnu žensku ulogu i od svih spomenutih diva gajila je prema Hitchcocku najveće simpatije. Uloge koje joj je dodijelio bilo su zahtjevne i kompleksne, no veliki talent Ingrid Bergman odgovorio je na svaki izazov. Manevriranje s najrazličitijim emocionalnim stanjima i utjelovljenje redateljevog sna u obliku klasično lijepe i ubitačno hladne plavuše, Ingrid je izvela s maksimalno kontrole i na svoj popis odigranih uloga dodala još dvije moćne interpretacije koje su oduševile svijet.

notorious1

NOTORIOUS

Kostimi koje je Ingrid nosila bili su jednako različiti poput uloga koje je utjelovila. Jednostavni odjevni komadi u filmu Spellbound jaki su kontrast zavodljivoj crnoj haljini otvorenih leđa u filmu Notorious, a za svestranu Ingrid obje su filmske garderobe bile jednako dobar odabir za oba jer njezino glumačko umijeće kostime je pretvorilo u malen, ali nezaobilazan dio njezine neponovljivo dobre interpretacije tih velikih i kompleksnih ženskih likova.

untitled-4

NOTORIOUS

Tekst: Ela Jarni

Foto: Screenshot

Komentari